MEĐU IZMEĐU

MIKROPLASTIČNI SNEG

141 pregleda

Ruski naučnici nastoje da shvate razmere potencijalne opasnosti od mikročestica plastike u sibirskom snegu, što predstavlja veliku pritnju za životnu sredinu. Zabrinjavajuće je da, dok se sneg postupno otapa, mikroplastika prodire u tlo. Istraživači sa Državnog univerziteta u Tomsku (TSU) kažu da su prikupili uzorke iz 20 različitih sibirskih oblasti – od planine Altaj do Arktika – i da preliminarna otkrića potvrđuju postojanje plastičnih vlakana u snegu, koja se prenose vazdušnim putem i u udaljene delove Sibira.

„Potpuno je jasno da mikroplastiku ne nalazimo samo u rekama i morima širom sveta, već i u tlu i u živim organizmima, čak i u atmosferi”, rekla je za Rojters Julija Frank, naučna direktorka Sibirskog centra za mikroplastiku koje deluje pri Univerzitetu u Tomsku. Mikroplastiku, koja nastaje kad se veći komadići plastičnog otpada s vremenom raspadnu, sve češće se nalaze u vazduhu, hrani, pijaćoj vodi, čak i u arktičkom ledu.

Naučnici su sve zabrinutiji jer strahuju da bi mikroplastika mogla ugroziti zdravlje ljudi i morsku floru i faunu, mada po tom pitanju još uvek nema konsenzusa. Istraživači iz Tomska su ranije otkrili mikroplastiku u probavnom traktu riba ulovljenih u sibirskim rekama, što je potvrda da taj proces pridonosi onečišćenju Arktičkog okeana.

„Sibir je u ovom aspektu apsolutno nedovoljno istražen i naše (rusko) interesovanje za ovaj problem kasni u poređenju sa ostatkom sveta”, rekla je Frank. Naučnici sada proučavaju uzorke snijega da bi shvatili u kojoj meri gustina naseljenosti, blizina puteva i auto-puteva i ostale ljudske aktivnosti pridonose onečišćenju.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar