MEĐU IZMEĐU

POREKLO OK NIJE POZNATO

150 pregleda

Najkorišćenija skraćenica na svetu, OK, prvi put je upotrebljena 23. marta 1839. godine u novinama Boston Morning Post.

S obzirom na to da je OK skraćenica za izraz all correct, tadašnje društvo u Sjedinjenim Američkim Državama promenilo je ovu skraćenicu iz AC u OK. Nije postojao preterano važan razlog za promenu skraćenice, osim toga da je OK kao all correct zvučnije i lakše za izgovor. Ubrzo je skraćenica OK postala popularna i u ostatku sveta, a u Evropi i najkorišćeniji anglicizam. OK koristimo kao potvrdu da je sve u redu.

Iako je prvi put upotrebljena 1839. godine, postoji veliki broj pretpostavki kako je skraćenica nastala.Smatra se da vuče korene iz vojske u Americi – O.K. je označavalo known order, tačnije korišćena je kao potvrda da je naredba prihvaćena. Takođe, O.K. se pojavio i u vojsci kao oznaka za broj ubijenih vojnika. O.K. je označavalo „nula ubijenih.Još jedna uverljiva pretpostavka jeste nadimak američkog predsednika Martina van Bjurena. Za njegov nadimak Old Kinderhook bila je korišćena skraćenica O.K.

Predsednik Van Bjuren je došao na vlast samo dve godine pre nego što je ova skraćenica bila prvi put iskorišćena, shodno tome, njen nastanak se već dugo povezuje sa skraćenicom njegovog nadimka. O.K. bi, takođe, moglo da označava skraćenicu za „naređenje kralja ili „po naređenju kralja – na engleskom Order of the king. Indijanska rečenica okeh znači „tako je – s obzirom na to da se smatra da je reč okay u engleskom jeziku, koja znači „u redu, nastala od pomenute reči, ova indijanska reč se povezuje sa nastankom najpoznatije skraćenice na svetu.

O.K. danas se koristi svakodnevno i zapisana je u mnogim rečnicima. Najviše se koristi tokom dopisivanja i kucanja SMS poruka, međutim i u govoru je počela sve više da zamenjuje reči poput dobro, u redu, itd… Iako je prihvaćena u svakodnevnom govoru, ova skraćenica se smatra neformalnom, pa je treba izbegavati u zvaničnim razgovorima.

(Izvor Danas)

O autoru

administrator

Ostavite komentar