?> МАГНЕТНИ АКУМУЛАТОРИ | Galaksija Nova
АТИНСКИ ТРГ

МАГНЕТНИ АКУМУЛАТОРИ

Илустрација (Pixabay)

Илустрација (Pixabay)

Највећи капацитет магнетног акумулатора јавља се у процепима у зони субдукције тектонских плоча. Типичан пример су земљотреси у Турској.

Мр Милан Т. Стеванчевић

Познато је да временски променљива електрична поља изазивају појаву променљивих магнетских поља. Исто тако променљива магнетска поља изазивају појаву променљивих електричних поља. То значи да постоји узајамна повезаност магнетских и електричних поља. Међутим у природи се јавља још једна нематеријална природна појава која се назива електромагнетна индукција. Шта је то?

Када се у променљиво магнетско поље унесе неки проводник јавиће се електрична струја коју називамо индукованом струјом. То је величанствена нематеријална природна појава код свих интерпланетарних магнетских поља које стварају честице сунчевог ветра. Наелектрисане честице у свом кретању стварају материјалну конвекциону електричну струју, а ова нематеријално магнетско поље. Нематеријално магнетско поље, дејством нематеријалне електромагнетске индукције твори нематеријалну кондукциону електричну струју у унутрашњости Земље. (2022. Милан Т. Стеванчевић Хелиоцентрична електромагнетна сеизmологија). Приказ магнетисања тектонских плоча:

 

Конвекциона електрична струја струјног поља

Нематеријално магнетско поље које продире у унутрашњост Земље

Индукована кондукциона електрична струја у унутрашњости Земље

Нематеријално магнетско поље магнетише тектонске плоче

У тектонским плочама магнетско поље и магнетска индукција имају супротне смерове, док у процепу имају исте. Процеп слаби магнетско поље у тектонским плочама, а јача у процепу или раседу. Расподела магнетског поља и магнетске индукције указује да хипоцентар земљотреса може бити само у процепу или раседу. Математичка анализа показује да се процепи и раседи понашају као магнетни акумулатори који су непознати науци.

Највећи капацитет магнетног акумулатора јавља се у процепима у зони субдукције тектонских плоча. Типичан пример су земљотреси у Турској. Капацитет раседа је многоструко слабији од капацитета процепа, па су и земљотреси слабији. Најјаче магнетисање тектонских плоча јавља се када је смер кретања струјног поља паралелан за процепом. Магнетисање тектонских плоча не постоји, односно нема земљотреса када је смер струјног поља управан на смер процепа или раседа. Због тога је за прогнозу потребно знати правац простирања процепа или расада.

О аутору

Stanko

Оставите коментар