ЛЕСТВИЦЕ ЖИВОТА

МАЊАК ОРГАЗМА У СВЕТУ

nevaljala narandža

Profimedia

Мање плате, мање оргазама, а сада и – мање мастурбације: Шта то спутава жене?

Чули сте за јаз у платама међу половима, а да ли сте знали да тај исти јаз постоји и за оргазам и мастурбацију? Већ је документовано да су жене мање плаћене од мушкараца, а да се оргазам ређе дешава током хетеросексуалног интимног чина. Али испоставило се да жене такође добијају мање” када је мастурбација у питању.

Чини се да стигма која окружује женско задовољство спутава многе жене. Сматра се да је то вероватно због увреженог мишљења да жене играју улогу у бризи о деци и кућним обавезама – и стога имају мање слободног времена за себе.

Глобално, мушкарци имају тенденцију да мастурбирају 140 пута годишње или 2,6 пута недељно. Жене мастурбирају у просеку 53 пута годишње, што је отприлике једном недељно. То значи да је глобални јаз у оргазму 62 одсто – али у Великој Британији је чак и већи – 66 посто. Нажалост, чини се да стигма која окружује женско задовољство спутава многе жене. Сматра се да је то вероватно због увреженог мишљења да жене играју улогу у бризи о деци и кућним обавезама – и стога имају мање слободног времена за себе.


(Shutterstock/MBLifestyle)

Амерканке најјчешће мастурбирају

Статистика је део огромног глобалног истраживања о 14.500 учесника из 17 земаља, а спровела ју је једна фирма која се бави играчкама за одрасле. Резултати показују да жене у САД најчешће мастурбирају, док је јаз у оргазму највећи у Јапану. Велика Британија има један од највећих недостатака и налази се на 13. месту од 17 земаља.

Британце су ове године питали о њиховим сексуалним навикама када су сами да би направили тзв. прогнозу мастурбације. Године 2021. Британци цће мастурбирати у просеку 174 пута годишње, у поређењу са женама које ће мастурбирати 59 пута, показују резултати. То значи да тренутни јаз у мастурбацији у Великој Британији износи 66%, што је пад са 76% у 2020. години.

Зашто жене мање мастурбирају?

Јаз се смањује, али и даље постоји. Шта спутава жене? Стигма је можда у великој мери крива. Готово четири од 10 (39 одсто) испитаних појединаца из Велике Британије рекло је да верује да је мастурбација прихваћенија међу мушкарцима. Више од половине (53 одсто) верује да је мушка мастурбација нормализована и кроз поп културу. Готово трећина (32 одсто) каже да је женска мастурбација запрљана срамом и негативношћу”.

Мастурбација има читав низ предности. Осим што ублажава стрес и побољшава осећај благостања, може и да побољша сексуални живот ако одлучите да пређете са соло секса на секс са другом особом.

Више од четвртине (28 одсто) жена у Великој Британији рекло је да уопште не мастурбира, у поређењу са само 9 одсто мушкараца. За поређење, глобално трећина жена никада не мастурбира у поређењу са 14 одсто мушкараца.

Док је сексуално образовање сада обавезно по националном наставном плану и програму Велике Британије од 11. године навише, четири од 10 испитаника рекло је да су главне теме о којима се расправљало женска анатомија и репродуктивни органи, секс између мушкараца и жена, пубертет, трудноћа, рођење и контрацепција. Насупрот томе, 87 одсто је открило да није образовано ни о мушкој ни о женској мастурбацији.

Недостатак и непотпуно образовање стога наставља да игра важну улогу када је у питању прихватање мастурбације – чак и ако је наставни план и програм ажуриран од када смо били у школи. Ипак, мастурбација има читав низ предности. Осим што ублажава стрес и побољшава осећај благостања, може и да побољша сексуални живот ако одлучите да пређете са соло секса на секс садругом особом.

(Извор Б92)

О аутору

Stanko

Оставите коментар