?> МАЊАК ПРЕЗЕРВАТИВА! | Galaksija Nova
ТАКНУТО ЋАКНУТО

МАЊАК ПРЕЗЕРВАТИВА!

Илустрација (CC0 Pixabay)

На помолу је глобална несташица презерватива јер је малезијску компанију „Карекс БХД, која важи за једног од највећег свјетског произвођача, појава вируса корона присилила да заустави производњу.

„Гардијан” пише да „Карекс БХД глобално производи сваки пети презерватив, а више од седмице није произвео ниједан у своје три малезијске фабрике због карантина који је Влада увела како би се сузбило ширење вируса корона, преноси „Кликс.ба. Реч је о мањку од 100 милиона комада који се пласирају на међународним тржиштима под називом „дурекс, а испоручују се државним здравственим системима попут британског НХС-а или се дистрибуирају у склопу програма помоћи као што је УН Популацијски фонд (УНФПА). Ова компанија је у петак добила дозволу за поновно покретање производње, али само са 50 посто капацитета.

„Требаће времена да се фабрике убрзају, а ми ћемо се потрудити да наставимо производњу с пола капацитета. Застрашујуће је то што ћемо у целом свету сведочити о мањку кондома, а у многим земљама попут Африке када су посреди бројни хуманитарни програми, мањак кондома неће трајати само две недеље или месец. То може потрајати месецима”, рекао је извршни директор Гох Мијах Кијат.

Када је реч о југоисточној Азији, Малезија је земља која је најтеже погођена коронаом и у њој је заражена 2.161 особа, а преминуло је 26. Блокада државе би требало трајати најмање до 14. априла. С несташицом се у Малезији суочавају и произвођачи осталих кључно важних помагала у доба пандемије коронавируса, попут оних који производе медицинске рукавице. Остале велике земље које производе презервативе су Кина, одакле је и започело ширење вируса, што је довело до обустављања рада свих фабрика. Након ње ту су и Индија и Тајланд, где зараза овим вирусом расту.

„Добра ствар је што је потражња за кондомима и даље веома велика јер је то неопходно, хтели ми то признати или не. Треба узети у обзир да људи вероватно у овом тренутку не планирају децу јер није време, ситуација је крајње неизвесна”, рекао је директор Гох.

(Извор Спутњик)

О аутору

Stanko

Оставите коментар