BRŽE VIŠE JAČE

MARATONCI TRČE DESNO

271 pregleda

Iako će naredne Olimpijske igri biti održane tek za dve godine, naučnici imaju važan savet za sve koji će trčati maraton tokijskim ulicama.

Od 24. jula do 9. avgusta 2020. godine oči ljubitelja sporta biće uprte u Tokio gde će se održati trideset druge letnje Olimpijske i Paraolimpijske igre. Iako nekima možda ova godina izgleda prilično daleko, organizatori uveliko vredno rade pa su tako već u februaru ove godine predstavljene maskote.

Međutim, nisu vredni samo organizatori i sportisti već i naučnici širom ove ostrvske zemlje koji su početkom avgusta u časopisu International Journal of Biometeorology objavili studiju Thermal comfort along the marathon course of the 2020 Tokyo Olympics. Glavna poruka je sledeća: Ostani desno ukoliko ne želiš da ti bude toplo.

Ukoliko se učesnici u OI 2020 Tokiju budu
držalidesnestrane najavljene rute od
početkatrke,odnosno leve na povratku,
biće im prijatnijepa se očekuje da im
kretanjetom stranomsmanji toplotu
koju osećajuza čak osam stepeni.

Istraživanje je inspirisala činjenica da se Igre delom održavaju u avgustu, najtoplijem periodu godine, pa toplota može da predstavlja veliku pretnju svim sporitistima, a naročito maratoncima koji se suočavaju sa većim rizikom od toplotnog udara nego njihove kolege.

Kako bi umanjili rizik, istraživači sa nekoliko japanskih univerziteta i instituta iskoristili su podatke o temperaturi i vlažnosti vazduha sa početka avgusta 2014. godine kako bi predvideli toplotne uslove na maratonskoj ruti u avgustu 2020. godine. Takođe su istraživali i kako će senke sa okolnih zgrada padati na put kojim će prolaziti učesnici.

Tim naučnika predviđa da će na početku maratonske trke temperatura vazduha biti od 26 do 28 stepeni Celzijusa i da će se postepeno smanjivati kako višečasovna trka bude odmicala. Međutim, ukoliko se učesnici budu držali desne strane najavljene rute od početka trke, odnosno leve na povratku, biće im prijatnije pa se očekuje da im kretanje tom stranom smanji toplotu koju osećaju za čak osam stepeni.

Na isti način može se izračunati potencijalni rizik od toplotnog udara i u drugim sportovima na otvorenom, poput odbojke na pesku. Ipak, autori studije poručuju da će biti mnogo bezbednije ukoliko se trka završi pre devet ili ukoliko počne nakon devetnaest časova.

(Ivana Nikolić, CPN)
 

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar