БРЖЕ ВИШЕ ЈАЧЕ

МАРАТОНЦИ ТРЧЕ ДЕСНО

Десном страном (Википедија)

Иако ће наредне Олимпијске игри бити одржане тек за две године, научници имају важан савет за све који ће трчати маратон токијским улицама.

Од 24. јула до 9. августа 2020. године очи љубитеља спорта биће упрте у Токио где ће се одржати тридесет друге летње Олимпијске и Параолимпијске игре. Иако некима можда ова година изгледа прилично далеко, организатори увелико вредно раде па су тако већ у фебруару ове године представљене маскоте.

Међутим, нису вредни само организатори и спортисти већ и научници широм ове острвске земље који су почетком августа у часопису International Journal of Biometeorology објавили студију Thermal comfort along the marathon course of the 2020 Tokyo Olympics. Главна порука је следећа: Остани десно уколико не желиш да ти буде топло.

Уколико се учесници у ОИ 2020 Токију буду
држалидеснестране најављене руте од
почеткатрке,односно леве на повратку,
биће им пријатнијепа се очекује да им
кретањетом страномсмањи топлоту
коју осећајуза чак осам степени.

Истраживање је инспирисала чињеница да се Игре делом одржавају у августу, најтоплијем периоду године, па топлота може да представља велику претњу свим споритистима, а нарочито маратонцима који се суочавају са већим ризиком од топлотног удара него њихове колеге.

Како би умањили ризик, истраживачи са неколико јапанских универзитета и института искористили су податке о температури и влажности ваздуха са почетка августа 2014. године како би предвидели топлотне услове на маратонској рути у августу 2020. године. Такође су истраживали и како ће сенке са околних зграда падати на пут којим ће пролазити учесници.

Тим научника предвиђа да ће на почетку маратонске трке температура ваздуха бити од 26 до 28 степени Целзијуса и да ће се постепено смањивати како вишечасовна трка буде одмицала. Међутим, уколико се учесници буду држали десне стране најављене руте од почетка трке, односно леве на повратку, биће им пријатније па се очекује да им кретање том страном смањи топлоту коју осећају за чак осам степени.

На исти начин може се израчунати потенцијални ризик од топлотног удара и у другим спортовима на отвореном, попут одбојке на песку. Ипак, аутори студије поручују да ће бити много безбедније уколико се трка заврши пре девет или уколико почне након деветнаест часова.

(Ивана Николић, ЦПН)
 

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар