ЛЕСТВИЦЕ ЖИВОТА

МАРИХУАНСКА ПСИХОЗА

Опасна веза (Пиксабеј)

Све у свему, људи који су је свакодневно користили имали су три пута веће шансе да ће имати психотичне епизоде у поређењу с онима који је никада нису користили, проценили су истраживачи.

Према најновијим истраживањима, код људи који свакодневно користе марихуану постоји три пута већа вероватноћа да ће доћи до развоја психотичних поремећаја у односу на оне који је не користе. Легализација марихуане, како за медицинску, тако и за слободну употребу, наставља да се шири светом иако могући здравствени ризици или користи нису у потпуности познати.

Резултати најновијег истраживања објављени у часопису „Лансет сајкајатри” (Lancet Psychiatry), потпуно су у складу с претходним експериментима који указују да честа употреба марихуане са високом концентрацијом ТХЦ може бити штетна по ментално здравље.

„Говоримо о људима који испуњавају дијагностичке критеријуме и јављају се службама за ментално здравље како би добили адекватан третман у лечењу психозе. Дакле, имали су симптоме психозе ширег спектра, укључујући и халуцинације које су трајале најмање седам дана”, нагласила је Марта Ди Форти, руководилац ове студије.

Да би се разумело да ли постоји веза између коришћења марихуане и психозе, Ди Форти и њени сарадници су прегледали податке добијене из 10 европских и једног бразилског града.

Илустрација

Истраживачи су анализирали податке више од 1.200 људи без психозе и упоређивали их са 900 људи који су у том петогодишњем периоду имали прве знаке психозе. Утврђено је да се психоза чешће појављивала код људи који су свакодневно користили марихуану.

Тренутно је употреба марихуане у
медицинске сврхе легална у већини
европских земаља, мада
је слободна
употреба легална само у Холандији,
Шпанији и Чешкој. Многе земље,
међутим, расправљају о легализацији.
У САД скоро у
десет савезних држава
дозвољена је слободна продаја марихуане,
док је у 34 државе
дозвољена само
медицинска употреба.

Поред тога, истаживачи су приметили да је у градовима где је употреба марихуане легализована стопа психотичних поремећаја у целокупној популацији већа. На пример, у Амстердаму, где је марихуана са високим процентом ТХЦ широко доступна, и код оних људи који су пријављивали да је свакодневно користе, шанса да ће доћи до психотичних епизода била девет пута већа у поређењу са онима који је нису користили.

Такође, 30 одсто испитаника са психозом пријавило је да свакодневно користи марихуану у поређењу са само седам одсто људи из контролне групе. Исто тако, употреба марихуане са високом концентрацијом ТХЦ је била чешћа код пацијената него код контролне групе, односно 37 одсто у поређењу са 19 одсто.

Све у свему, људи који су свакодневно користили марихуану имали су три пута веће шансе да ће имати психотичне епизоде у поређењу с људима који је никада нису користили, проценили су истраживачи. Но, вероватноћа се повећавала и до пет пута код оних који су свакодневно користили марихуану високе јачине.

Илустрација

Међутим, ова студија не може да искључи могућност постојања „обрнуте узрочност”, што значи да људи са психозом имају већу склоност ка коришћењу марихуане но здраве особе, сматра Сузана Гејџ са Одсека за психолошке науке Универзитета у Ливерпулу, која је коментарисала овај чланак.

У међувремену, психијатар Дејвид Роан истиче да је важно развити свест код људи да веза између употребе марихуане и психозе постоји. „То би могао бити један од најјачих разлога да многи размисле о одлагању употребе марихуане, или бар да смање учесталост коришћења, ако не и да потпуно престану са употребом”, верује доктор Роан.

(Извор РТС)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар