МЕЂУ ИЗМЕЂУ

МАСКЕ СУ ДОБРА ЗАШТИТА

depositphotos, karrastock

Блокирају 99,9 одсто великих капљица које носе коронавирус.

Маске за лице смањују за 99,9 одсто ризик ширења великих капљица повезаних са опасношћу ширења коронавируса када човек говори или кашље, показала је студија чије су резултате научници објавили у среду. Жена у усправном положају удаљена два метра од мушкарца који кашље без маске изложена је 10.000 пута више ширењу капљица које потенцијално носе вирус, пишу у часопису Royal Society Open Science.

„Нема никакве сумње да маске за лице могу значајно да смање дисперзију капљица које потенцијално носе вирус”, рекао је за Франс прес главни аутор студије Игњазио Мариа Виола, стручњак за динамику флуида на Универзитету у Единбургу. Аутори студије кажу да су капљице које се попут пројектила избацују када се говори или кашље и потом због гравитације падају на тло главни покретач трансмисије вируса SARS-CoV-2.

Мање, финије капљице, које чине аеросол, могу остати у ваздуху дужи период и представљају ризик, посебно у затвореним слабо проветраваним просторима, без ваздушне струје, и када људи не носе маске или их носе на погрешан начин, испод носа.Стално издишемо читаву палету капљица, од микро до оне од милиметра”, а неке падају на тло брже од других, зависно од температуре, влажности, а посебно струји ваздух, додаје научник.


(
Depositphotos, rbhavana)

Студија се концентрисала на честице од више од 170 микрона у пречнику, око два до четири пута веће од људске власи косе. Честице аеросола мање су од 20 до 30 микрона.У нашој студији, за веће капљице које смо мерили, говоримо о смањењу од 99,9 одсто”, наглашава Игњазио Мариа Виола.

Универзално ношење маски смањило би број мртвих у свету за 40.000 до 1. априла, објавио је Институт за здравствену метрику и процене из Сијетла у Вашингтону. Центар за контролу и превенцију болести из Вашингтона каже да маске не блокирају ефикасно само веће капљице већ могу такође да блокирају и фине капљице и честице, које обично описујемо као аеросол, преноси АФП. Вирус SARS-CoV-2 који изазива болест ковид 19 пречника је око 0,1 микрон.

(Извор Б92)

О аутору

Stanko

Оставите коментар