ЛЕСТВИЦЕ ЖИВОТА

МАЖЕЊЕ УМАЊУЈЕ БОЛ

Мање за 40 одсто (Getty Images)

Бебе су да се штипкају и мазе, што им чак смањује активности у мозгу које су повезане са болом, показује једно истраживање.Оксфорд и Универзитет Џон Мурс из Ливерпула спровели су истраживање у којем су пратили активности у мозгу 32 бебе током вађења крви.

Половину су током те процедуре мазили меканом четком, што је довело до 40 одсто мање бола.„Додир има аналгетички потенцијал, а нема никаквог ризика за споредним ефектима”, каже ауторка истраживања Ребека Слејтер.

Kако се наводи, бебе је најбоље мазити брзином од три центиметра по секунди.„Родитељи интуитивно мазе децу том брзином”, каже професорка Слејтер.„Уколико бисмо боље разумели неуробиолошке основе техника попут масаже новорођенчета, родитељи би знали како да боље помогну својој деци”.

Kада их мазимо, бебама се у кожи активира групу неурона за које је доказано да смањују бол. „Постоје докази да се ти неурони активирају и да полаки, нежни додири могу да доведу до промена у мозгу беба”, наводи Слејтер.

Следеће суноворођене (Getty Images)

Kако каже, истраживање, које је објављено у магазину Цуррент Биологy, могло би да објасни доказане праксе које помажу деци – попут масаже новорођенчета или кенгурове неге, када се превремено рођене бебе држе уз тело, да би се подстакла веза између родитеља и детета, а бол смањила.

„Претходни рад нам је показао да додир може да зближи дете са родитељима, смањи стрес и код родитеља и код бебе, као и да смањи дужину боравка у болници”, наводи Слејтер.Аутори сада планирају да понове истраживање, али са превремено рођеним бебама чије се тело и даље развија.Kеролин Ли Дејви, директорка у хуманитарној организацији„Блис”, која се бави превремено рођеним бебама, подржала је ту идеју:

„Већ знамо да додири заиста праве разлику у неонаталној периоду и помажу родитељима да се зближе са својом бебом.Ово ново истраживање показује да би додир родитеља могао да помогне у смањивању бола код беба и одушевљени смо да финансијски помогнемо Оксфорду за то истраживање.Многи не схватају кроз колико тачно медицинских захвата превремено рођена беба прође током боравка у болници.Све што може да јој умањи непријатност је велики корак напред у овој недефинисаној области истраживања.”

(Извор Би-Би-Си)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар