МЕЂУ ИЗМЕЂУ

МЕСЕЦ ЋЕ ДОБИТИ ВОДУ

Илустрација (Representative Image)

Научници Америчке свемирске агенције НАСА открили су формулу за стварање воде на површини Месеца. У саопштењу НАСА наводи се да честице ношене такозваним сунчевим ветром ударају у површину Месеца, а при одређеној брзини удара стварају погодне услове за спајање водоника и кисеоника, елемената који чине воду.

Стручњаци су рачунарском симулацијом приказали како при интеракцији протона и електрона долази до производње атома водоника, који се потом спајају са атомима кисеоника који се при тој бурној реакцији издвајају из молекула SiO2који се налазе у Месечевом тлу.

Научници тврде да је за изазивање такве реакције за стварање молекула OH или H2O потребно да наелектрисане честице ударе у површину Месеца брзином од 450 километара на сат. При таквом удару честице изазивају реакцију издвајања кисеоника из молекула у Месечевом тлу. НАСА физичар Вилијам Фарел казао је да свако тло има потенцијал производње воде уколико буде изложено сунчевим ветровима. Детаљни извештај научног истраживања објављен је у часопису JGR Planets.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар