МЕЂУ ИЗМЕЂУ

МОБИЛНИ ТРАЖИ БАКТЕРИЈЕ

Прикључен микроскоп (Википедија)

Прикључен микроскоп (Википедија)

Амерички научници су развили апликацију за паметни телефон која упозорава корисника да ли има бактерија у храни. Апликација користи додатак — микроскоп од 30 долара, наводе научници с Универзитета Масачусетс у граду Амхерст.

Стручњаци упозоравају да је мало метода којима се може спречити тровање храном, јер тестирање на штетне бактерије, као што су ешерихија коли и салмонела, захтева специјалну опрему и потребно је да прођу два дана да би се добили резултати анализе.

Коришћењем ове апликације резултати о евентуалном присуству патогених бактерија добијају се за неколико минута. Уређај користи чип премазан хемикалијама које се вежу и с најмањом количином бактерија.

Научници истичу да је ова технологија тек прелиминарна, јер не разликује штетне од безопасних бактерија. Они настављају рад на проналаску техника које могу открити специфичне бактеријске врсте. Научници се надају да ће овај уређај моћи да буде коришћен као превенција конзумирања заражене хране и за проверу да ли је вода добра за пиће.

(Извор Спутњик)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар