MEĐU IZMEĐU

MONSTRUOZNA CRNA RUPA

233 pregleda
Getty Images

Naučnici sa britanskog Univerziteta Darham otkrili su ogromnu, ultramasivnu crnu rupu posmatrajući njeno delovanje na prolazeću svetlost, a za pojava se zove gravitaciono sočivo. U studiju je bio uključen memački Institut Maks Plank. Reč je o jednoj od dosad najvećih crnih rupa u svemiru. Rzkovodilac istraaživanja dr Džejms Najtingel, rekao je za BBC da se i sam mučio da shvati koliko je velika. Astronomi kažu da je, čak, 30 milijardi puta veća od našeg Sunca i da je prva čija je veličina izmerena pomoću gravitacione leće. Studija je objavljena u časopisuMonthly Notices of the Royal Astronomical Society.

„Ako pogledate noćno nebo i prebrojite sve zvezde i planete koje možete videti i stavite ih u jednu tačku, to bi bio delić postotka veličine ove crne rupe. Ona je veća od većine galaksija u svemiru”, naglasio je Najtingel.Dodao je da njeno otkriće gura naše razumevanje astronomije do krajnjih granica, ali je postavio i zanimljivo pitanje. Kako se formira ovako velika crna rupa u samo 13 milijardi godina postojanja svemira?Otkriće je započelo 2004. godine kada je profesor Alaster Edž sa Univerziteta Daram primetio divovski svetlosni luk pregledajući slike galaksija.Studija je koristila slike izuzetno visoke rezolucije s Hubble teleskopa i univerzitetskih DiRAC COSMA8 superkompjutera za dalje istraživanje i potvrdu postojanja crne rupe.

„Pronašli smo vrlo poseban svetlosni zrak koji je putovao izuzetno blizu crne rupe. Bio je na udaljenosti od otprilike 40 milijardi puta većoj od Sunca do Zemlje, što je u astronomskom smislu veomo malo”, objasnio je Najtingel.Na kraju je naglasio da bi korišćenje gravitacijskih sočiva moglo omogućiti otkrivanje mnogo više crnih rupa van našeg lokalnog svemira i otkriti kako su te egzotične pojave evoluirale u kosmičkom vremenu.

(Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar