?> МОЗАК НИКАД НЕ СПАВА | Galaksija Nova
ШАПУТАЊЕ НЕРАВА

МОЗАК НИКАД НЕ СПАВА

Дрема не дрема (Википедија)

Наука о спавању(сомнологија), која се неслућеном брзином развија у овом веку, дошла једо капитално нових сазнања,и ја сам као и Филипидес после битке на Маратонском пољу, дотрчао да саопштим победу… Недавно самприсуствовао редовном годишњем сусрету истраживача феномена мозга, одржаномна Новом руском универзитету у Москви.


Академик Драган Раденовић

На аеродрому Домодједово(Москва) недавно сам, окружен с више десетина мексичких навијача, чекао позив да укрцам на лет за Беч. Сви су били обучени у одећу црне боје, многи огрнути зеленим мексиканским заставама; седели су на клупама или поду с главом наслоњеним на огромна шарена сомбрера. Спавали су у неком заједничком ритму дисања, као да се око њих ништа не дешава. Чак ни повремена, изузетно гласна саопштења, нису им реметила спокојство.


Морфеј (Википедија)

„Ови момци и девојке су преморени од бодрења репрезентације своје земље на овом светском шампионатуу фудбалу”, добацио самњиховом путовођи. „Не”, одговорио је, „није то, сада подне, а сијеста се не прескаче…” Климнуо сам главом у знак разумевања, сетивши се античког бога сна Морфеја, експеримента успешно окончаног у Институту академика Павлова у вези с „тајном сопственог будилника”, а који је представио сомнолог Владимир Коваљзон,лечења сном, биочасовног механизма, феноменаџет лега,потребе за сном, несанице и сна као оружју…

Две зоне одговорне су за разне степене нашег
сазнања. Прва информише човека да је на
јави, да више не спава, а друга му пружа
сазнањео томе ко је у односу на средину која
га окружује (саморефлексија). Ово откриће
је по мишљењу науке и филозофије највиши
достигнути степен сазнања о мозгу до сада.

Драстичан пример исцрпљености као последица неспавања десио се за време америчке агресије на Ирак у акцији названој „Пустињска олуја”. Америчка авијација је три дана непрекидно бомбардовала „бучним-громогласним” бомбама сектор где се налазила једна елитна јединица војске Садама Хусеина. Нико од војника није могао ни за тренутак заспати. Трећег дана у четири сата ујутро, у време када је потреба за сном највећа, амерички маринци су напали положаје ове ирачке јединице и извојевали победу без иједног испаљеног метка. Ирачани су побацали оружје у знак предаје и молили агресоре да им омогуће да одспавају. Познато је да су амерички војници користили средства која су их држала у будном стању, а биласувишеструко јача од кофеина. Вештачко избегавање спавања,у видутрајних оштећења,део јечувеног„заливског синдрома”.

Потреба за сном утиснута је учовековим генима. Али мозак никада не спава, ни када човек спава, ни докје у коми, под хипнозом или дејством наркотика, ниу ма којем другом стању. Још од средине 20. века познато је да у мозгу постоји посебан сегмент који одржава човека у будном стању. Захваљујући неуронима у том центру човек је у будном стању, а мишићи му омогућују да хода, седи или обавља друге радње. Од 2011. физиолози су, експериментишући на животињама,новим методама почели да искључују овај центар и установили да се искључењем ништа не мења?!

Свест у два милиметра
Крајем прошле године први пут је саопштено капитално сазнање да је цео овај систем (центар) сачињен од неколико блокова, а унутар тога се налази минијатурни део одговоран за будно стање и/или кому, и код животиња и код људи. Нефункционисање или одстрањивање тог дела, после кратког времена изазива кому.

За делић мозга у геометријском центру
великог мозга још од најранијих дана људске
врсте говори се да у њему обитава човекова
душа или,како еп каже,„смрт се налази
на самом врху игле”.

Дакле, за нашу свест су одговорна два кубна милиметра мозга,од те тачке зависи наше свесно стање. Треба имати у видуњенувеличину и у односу на огромну масу мозга која једва стане у човекову лобању. За поменути делић мозга, у геометријском центру великог мозга, још од најранијих дана људске врсте говори се да у њему обитава човекова душа или,како еп каже,„смрт се налази на самом врху игле”.

У том блоку микроскопских размера почива свест, чијом деструкцијом човек никада неби изашао из коме, без обзира да ли су остали делови мозга и други органи функционишу нормално. Овај систем повезан је са две друге веома мале зоне, сачињене од посебних неурона, о чему се до открића реченог центра ништа није знало. Ти необични, вретенастинеурони огромни су у поређењу са осталима, а називају се „фон економови неурони”, по аустријском психијатру и неурологу Константину фон Економу који их јеоткрио. Са њима су повезани сви дендрити из свих слојева коре великог мозга која је,иначе,задужена за највише облике нервне делатности.

Споменуте две зоне одговорне су за разне степене нашег сазнања. Прва информише човека да је на јави, да више не спава, а друга му пружа сазнање о томе ко смо, одређује саморефлексивност у односу на средину којом смо окружени. Ово откриће је по мишљењу науке и филозофије највиши достигнути степен сазнања о мозгу до сада.

Многа истраживања казујуда је потребно
да човек спава у два наврата, још боље у
три у току 24 сата,т.ј. у току једног дана.
Тако је спавао древни човек, наш предак.

Осим код човека, ове минијатурне зоне постоје једино код животиња чији је мозак тежи  од 300 грама, а то су делфини, слонови и човеколики мајмуни, мада код људи ових неурона има неупоредиво више.

Многа истраживања казујуда је потребно да човек спава у два наврата, још боље у три у току 24 сата,т.ј. у току једног дана. Тако је спавао древни човек, наш предак. То објашњава како је настала сијеста мексичких навијача. Сан је циклични процес, сваки део траје по сат и по. Ако се човек пробуди на крају тог цикличног периода,он се осећа одморним. Утврђено је да би у току 24 сати требало проспавати 5-6 таквих циклуса. Унутар сваког од тих циклуса сан се јавља у два облика: спори или ортодоксни сан, када човек спава спокојно и равномерно дише,и брзи или парадоксални сан, који код одраслог човека траје од 15 до 20 процената времена укупног сна. Постало је познато да се за време спорог сна из мозга излучују токсини и мозак се просто чисти.

Неспавање трује крв
Недавно су објављени резултати истраживања да неспавање и недостатак сна изазивајусепсу крви и да човек може од тога умрети или му се кумулативно скратитиживотни век. Због недостатка сна у организаму се сакупљају бубрежни микроорганизми, који разграђују ћелије имуног система, а што узрокује болест и коначно смрт. Зато је сан нужан за нормално функционисање имунитета, као системске заштите целокупног организма. Што се тиче брзог или парадоксалног сна,одговорсе очекује од наредних генерација неуронаучника јер је скоро све у вези са тим феноменом још непознато.

Човек би требало, по упутству својих гена,
да спава два или три пута у току дана.
Уобичајени период спавања ноћу требало би
скратити у замену за сат и по спавања
средином дана и поподневни одмор после ручка.

Што је код човека стабилнији нервни систем,то се он мање сећа садржаја снова. Може се приметити да је брзи сан еволуционо веома стар, јер се догађа код деце док су још у утроби мајке. Познато је да 6-7 месеци од зачећа почиње да се развија мисаони процес детета, оно почиње да размишља. То се догађа у стању које се назива активним сном. Тада дете повремено спава брзим сном, неопходним за формирање нервног система.

Вечерњи сати
Вечерњи сати над столом мину
Неопозиво –  бијела страница
Мимоза мирише на Ницу и на врућину
Кроз мјесечину лети огромна птица
Чврсто сам косу ноћас стегла
Ко да ће ми требати коса
Кроз прозор, без туге, дуго гледам
На море пуно таласа ко откоса
Колико снаге имају они
Што чак ни књижевност не маре!
Не подижу се капци уморни
Чак ни кад чујем да ме зове
 
(Ана Андрејевна Ахматова,  23.6.1889 05.3.1966.)

 

Човек би требало, по упутству својих гена, да спава два или три пута у току дана. Уобичајени период спавања ноћу требало би скратити у замену за сат и по спавања средином дана и поподневни одмор после ручка. Променом навика о дуготрајном спавању искључиво ноћу, избегли би се прекиди брзог сна, којих је неколико у јутарњим часовима. Установљено је да тада постоји највећа опасност од једног или више снажних стресова у сну, који могу имати фатални исход.


Упутство гена (Википедија)

Генетски биолошко-временски механизам омогућује генима да синтетизују један од основних макромолекула у организму, која садржи информацију о структури беланчевина. Овај молекул из једра улази у цитоплазму ћелије, где се врши синтетизација беланчевина које се обједињују, а затим се враћају у једро и блокирају синтезу следеће количине беланчевина у сврху регулисања и оптимализације наведеног процеса.

Биочасовни механизам очитава наше унутрашње време. Његова структура је веома сложена, а смештен је у хипоталамусу, где функционишу гени за време којих има око 20. Чињеница је да унутрашње време није усклађено са земаљском периодизацијом по данима. То је важно,јер је за завршетак циклуса молекуларно-биохемијских процеса потребно око 25 сати. Из тог разлога човеков организам заостаје и постепено долази до десинхронизације биолошког и номиналног циклуса, а што је узрок многих болести и повреда на раду и у саобраћају, сукобима у комуникацији с другима и слично. Очигледан пример разлике унутрашњег и спољашњег времена јестеџет лег.

Излазак сунца у мозгу
Мозак региструје време изласка и заласка сунца,и ту информацију шаље унутрашњем часовном механизму како би се унутрашње време усагласилоса овом природном чињеницом. Из разлога што се наше биовреме не уклапа у дневне циклусе на Земљи, ми морамо усклађивати спољашње време саунутрашњим.Та синхронизација не зависи од глади, температуре, стреса, хране,већ једино од светла. Да бисмо наше био време покретали у складу с дневним циклусом,неопходно је устајати после изласка сунца, открити завесе на прозору и неколико минута гледати у небо. Ово је,можда,најважнији поступак за здравље целог организма.

Никола Тесла је својевремено направио
лампу за своју потребу, која лучи светлост
сличну природној,и може покренути
наш унутрашњи биочасовник. Данас се овелампе
могу купити, али по веома високој цени.

Не тако давно државе су законом, из разлога „продужетка ефективног дела радног дана”, за два сата на часовнику претекли сунце. То је изазвало катастрофалне последице које и даље трају. Децу предшколског узраста и школарце није могуће пробудити у то ново време, зато спавају на часовима и у обданишту. Научници целог света објашњавају владама и парламентима да је важно устајати са сунцем, а не у мраку. Појединесу прихватиле ове аргументе и помериле казаљке макар за један сат, али највећи број се и даље држи неразумние уредбе.


Микола Тесла (Википедија)

Устајање под електричним светлом, што је уобичајено од новембра до фебруара, битно утиче на расположење и радни и ментални елан, јер се човек буди у субјективно нестабилном стању или лакој депресији. Никола Тесла је својевремено направио лампу за своју потребу, која лучи светлост сличну природној,и може покренути наш унутрашњи биочасовник. Данас се ове лампе могу купити, али по веома високој цени.

Људи који живе у поларним појасевима где ноћ дуго траје имају генетику прилагођену тим условима и биочасовно време усклађено са спољашњим временом. Њихов имуни систем функционише хармонично с редукованим системом биочасовника. Када су појединцииз сунчаних крајева одлазили да живе близу северног повратника, то јерезултирало тешким последицама. У време Совјетског Савеза велики број становника из Украјине и са Кавказа је из економских и привредних разлога: лов рибе, стручни кадрови и слично пресељен на Камчатку, где се развио град Петропавловск Камчатски. Последице тога биле су масовно обољевање придошлих од разних врста болести и изразити психолошки и психијатријски проблеми. Неколиким покољењима је због тогаживотни век скраћен за 15 до 20 година!

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар