МЕЂУ ИЗМЕЂУ

МУЗИКА ПАУКОВЕ МРЕЖЕ

Shutterstock

Shutterstock

Научници успели вибрацију нити да преведу у томове.

Свака нит у пауковој мрежи има своју вибрацију уз помоћ које научници покушавају да одгонетну језик паукова. Пауци се углавном ослањају на чуло додира. Тело и ноге су им прекривени ситним длачицама које хватају различите врсте вибрација. Плен шаље једну врсту вибрација, паук ухваћен у туђу межу вибрира другачије, док дашак ветра тресе мрежу на трећи начин. Свака нит мреже поизводи свој тон.

Пре пар година, научници су превели структуру мреже у музику и заједно са уметником Томасом Сараценом креирали интерактивни музички инструмент под називом Spider Canvas. Тим је касније побољшао свој рад, додавањем интерактивне компоненте виртуелне стварности, која омогућава људима интеракцију са мрежом. Ова студија, како тим каже, не само да ће им помоћи да боље разумеју тродимензионалну структуру мреже, већ ће помоћи и да научимо језик паукова.Паук живи у окружењу вибрирајућих струна. Они слабо виде, па се ослањају на разумевање света кроз вибрације које имају различите фреквенције, каже Маркус Булер, коаутор студије из Технолошког института у Масачусетсу.

Kако замишљате мрежу? Најчешће као палачинку са радијалним зрацима – нитима које се шире из цента. Међутим, већина мрежа је изграђена у три димензије и много су сложеније структуре. Да би проучавао структуру оваквих мрежа, тим истраживача је тропског паука Cyrtophora citricola, ставио у правоугаону кутију и чекао да простор у њој испуни тродимензионалном мрежом. Затим су ласером да осветлили, а онда и креирали слике високе резолуције на којима се види дводимензионални попречни пресек мреже.

У следећем кораку, посебно дизајниран алгоритам спојио је структуру тродимензионалне мреже из дводимензионалних попречних пресека. Да би се све то претворило у музику, различите звучне фреквенције су распоређене на различите жице. Тако генерисане ноте су свирале по обрасцима заснованим на структури мреже. Послушајте сами:

https://www.youtube.com/watch?v=QsoCCRpSp-Q&t=4s.

(Извор Нациоална географија)

О аутору

Stanko

Оставите коментар