ЗОВ БУДУЋНОСТИ

НА ИВИЦИ ПОРЕМЕЋАЈА

Илустрација

Илустрација

Холопортација или употреба аватара за виртуелно путовање данас се не сматра личним превозом. Ако буде успешан, могао би да елиминише већину личног превоза у будућности, а заузврат стави постојеће произвођаче аутомобила у исту категорију као што су они произвођачи колица били пре једног века.

Једна од прича испричаних на часовима менаџмента као пример понављајуће грешке коју компаније праве када њихова индустрија прелази у транзицију фокусира се на произвођаче багија (buggi) на прелазу из прошлог века. Они који су схватили да се баве личним превозом окренули су се аутомобилима. Већина осталих који су мислили да се баве само тим бизнисом су изумрли јер се њихово тржиште преселило на аутомобиле, а они нису.

Чини се очигледним након чињенице, али очигледно у то време то уопште није изгледало очигледно јер је већина произвођача колица и оних који су продавали коње и бавили се ковачким послом престала са радом. У случају аутономних аутомобила, гледамо на прелазак са власништва аутомобила на услугу као што је Uber која ће обезбедити аутомобил баш када нам затреба. Али, идући даље, у почетку са услугама као што је Zoom и на крају са Metaverse-ом који проширује концепт холопортације – заједно са испоруком дроном и пандемијом – да ли ће нам аутомобили уопште бити потребни у будућности?

Холопортацијa или употреба аватара за виртуелно путовање данас се не сматра личним превозом. Ако буде успешан, могао би да елиминише већину личног превоза у будућности, а заузврат стави постојеће произвођаче аутомобила у исту категорију као што су они произвођачи колица били пре једног века. Да ли холопортацију треба сматрати делом транспортне индустрије или постојећи лични превоз треба сматрати делом старе школске сарадње, друштвеног умрежавања и куповине?

Лични превоз

Пре пандемије, лични превоз је углавном био фокусиран на аутомобиле с ваздушним транспортом, транспорт на људски погон, чак и мотоцикле који су углавном спадали у различите класе. Али са повећаном употребом производа за видео-конференције и сарадњу као што су Zoom, Teams и Vebek, потреба за пословним путовањима је значајно погођена. Међу кул стварима на CES-у ове године, Portl и La Vitre су демонстрирали начин да виртуелно посећују породицу и пријатеље, док је решење ARHT Media под називом Holopresence показало како можете да говорите на било ком удаљеном догађају, а да никада не напуштате свој дом, али да изгледа заправо да сте били тамо. Иако смо тренутно још везани за путовање, пандемија нас тера да преиспитамо своју безбедност и агресивно размислимо о томе да не путујемо.

Kада аутомобили постану заиста аутономни, зашто ћемо морати да поседујемо један за неколико пута када морамо да напустимо своје домове? Само контактирајте аутосервис и аутоматизовано возило ће се појавити на вашим вратима и функционисати прилично као лифт на високом спрату. Не морате да поседујете лифт, па зашто бисте морали да поседујете аутомобил?

Филм и телевизија

У видео-играма имамо концепт NPC, а то значи да лик који није играч прати постављени сценарио. Али зар то не раде глумци и статисти? Ускоро би могло бити много лакше програмирати NPC-а да се појави у филму и претворити сценарио у реалистичну представу лика далеко лакше и много јефтиније него унајмити особу. Глумци се могу разболети, имати проблема с понашањем, пасти у невоље ван екрана, што резултира њиховим прекидом, и постају све скупљи сваки пут када их користите. Данас се филмови ионако углавном снимају компјутерском графиком и много је лакше рендерованом лику да ради на виртуелној сцени него човеку.

Студији као што је Dust већ стварају релативно квалитетан садржај користећи далеко јефтиније дигиталне алате, а све већи број филмова данас користи приказане људе као додатке за сцене које би раније захтевале људе у тим улогама.

Пољопривреда

Традиционалне пољопривредне методе су у великој мери застареле због климатских промена. Прелазимо на магацинске фарме које производе више хране на много мањем простору и ближе су купцима у градовима. Фарме као што су ове су све више опремљене роботима и аутономном опремом да би се смањили трошкови и контаминација и радили у обиму који традиционалне фарме генерално не могу да парирају. Да ли то значи да ће пољопривреда постати као производња, посебно када почнемо да тродимензионално штампамо храну? Фарма будућности могла би једноставно бити још једна фабрика.

Фабричка производња

Складишта и фабрике се мењају с повећаном употребом робота и смањеном потребом за радницима. Фабрике се ефективно развијају у огромне трдоиемнзионалне (3D) штампаче који могу произвести и производе за сечење колачића у великим количинама, и далеко јефтиније прилагођене понуде захваљујући повећаној аутоматизацији. Да ли су фабрике и даље фабрике када буду потпуно аутоматизоване?

Потпуно аутоматизоване фабрике за 3D штампање требало би мање да се затварају, да буду мање под утицајем инфлације која успорава раст и да буду у стању да задовоље пролазну потражњу користећи производни модел тачно на време. Такође, пошто ће ове аутоматизоване фабрике користити поменуто штампање као део свог процеса, оне могу бити мање, локализованије и вероватно отпорније на поремећаје у логистици.

Врх леденог брега

Рачунари и паметни телефони се спајају великом брзином, али да ли је резултат побољшани паметни телефон или преносивији рачунар? Све су то ствари које ће се решавати у наредној деценији и оне компаније које схвате у ком се новом сегменту налазе вероватно ће преживети. Они који не предвиђају ове промене и еволуирају у складу са временом вероватно неће. Али једно је сигурно, ова деценија ће бити позната и по невиђеној количини промена и по великом броју компанија и људи који изненада открију да је пут на коме су били ћорсокак.

(PC press)

О аутору

Stanko

Оставите коментар