MEĐU IZMEĐU

OTROVNIJA OD CIJANIDA

557 pregleda
Profimedia

Prvi put je uočena 2012. godine na Jadranu, a sada je njegov čest gost.

Klimatske promene su sve uočljivije gde god da krenemo. Jedan od takvih primera je i veoma otrovna srebrnoprugasta riba krastača koja je usled otopljenja mora stigla i do Jadrana. Naučnici kažu da je veoma otrovna i smrtonosna. Dodaju da se njen veoma snažan i termostabilan otrov, nalazi u koži, polnim žlezdama i mesu.Konzumacija ove ribe je iz logičnih razloga zabranjena u Evropi, međutim u Japanu se takozvana fugu riba i danas smatra delikatesom.

Šef laboratorije za ihtiologiju i priobalni ribolov Instituta za okeanografiju i ribarstvo u Splitu Jakov Dulačić u svojoj izjavi za medije rekao je da je ova vrsta veoma rasprostranjena u Indijskom okeanu, zapadnom Pacifiku i Crvenom moru.Poznata je kao migratorna vrsta, koja je u vode oko Hrvatske obale dospela iz Crvenog mora preko Sueckog kanala. Tokom vremena je kao veoma invazivna vrsta uspostavila populaciju u istočnim delovima Mediteranskog mora gde je postala jedna od najopsanijih vrsta.U Hrvatskoj je prvi put uočena 2012. godine kod ostrva Jakljan koje se nalazi kod Dubrovnika, da bi potom usledile potvrde prisustva od strane ribara i lokalnog stanovniištva i uz albansku i crnogorsku obalu.

Prirodnjački muzej iz Dubrovnika navodi da je u pitanju vrsta koja može da naraste do 110 santimetara, iako njena uobičajena dužina iznosi oko 40. Njeno stanište se nalazi na dubinama od 18 do 100 metara u blizini koralnih grebena.Naučnici apeluju da je direktan kontakt sa ovim ribama – ukoliko je to moguće – najbolje izbeći, jer pored otrova koji je nekoliko stotina puta jači od cijanida ima i čeljusti sa zubima koji mogu naneti ozbiljne povrede. Poslednjih godina ribari sa Kipra su svedočili da zubi ove ribe bez problema kidaju mreže kako bi se dočepale obroka. Ribari takođe tvrde da su ih viđali kako u mrežama jedu hobotnice, sipe i lignje, a i da je ova veoma invazivna vrsta odgovorna za smanjen ulov od 50 odsto.

Da ovo nije jedina vrsta koja je preko Sucekog kanala stigla u vode Mediterana govori podatak da je do sada ulovljeno i ispitano oko 800 životinjskih vrsta među kojima se nalaze i papigače, kozije ribe, tamne mramornice i mnoge druge.Ipak, mnogi se slažu da je srbrnoprugasta riba krastača – Lagocephalus sceleratus, jedna od najizazovnijih vrsta. One pod uticajem klimatskih promena i povećanih temperatura menjaju svoje stanište i migriraju u oblasti gde do skoro nisu beležene.Koliko je ozbiljan i otrovan problem u pitanju govori i podatak sa Kipra, gde ribari koji ulove ovu vrstu dobijaju po 3 evra za kilogram. Ove ribe se potom spaljuju u posebnim pećima, a procena je da se na ovaj način godišnje uništi oko 50tona ove ribe.

(Nacionalna geografija)

O autoru

administrator

2 komentara

  • Pokušavate da okrivite ribu?! Jeste li vi normalni? Preteran izlov je problem, a ne gluposti poput ovoga što ste napisali: “ a i da je ova veoma invazivna vrsta odgovorna za smanjen ulov od 50 odsto.“
    Vi ste potpuno nei formisani kreteni i pišete koještarije zarad publiciteta kojeg nemate, jer ste vi sami „galaksija“. Morončiine..

    • Pretpostavljam da se ljutite samo na mene, a da niste pročitai izvr iz kojeg je preneta vest. Stanko Stojiljković

Ostavite komentar