Без категорије

НА МАРСУ МНОГО ВОДЕ

Valles Marineris/ESA

Valles Marineris/ESA

Откривене велике количине у кањону 10 пута дужем, пет пута дубљем и 20 пута ширем од Великог кањона на Земљи. Ово је невероватно”, сматрају научници.

Марс има властити верзију Велики кањон, а научници су открили да тај огромни кланац крије значајне количине воде”, јавља CNN. За откриће је заслужан Mars Express, орбитер који кружи око ове планете, објавила је Европска свемирска агенција (ESA). Наиме, орбитер ExoMars Trace Gas, који је лансиран 2016. у заједничкој мисији ESA и руске свемирске агенције Роскосмос”, детектовао је воду у долини Valles Marineris на Марсу. Ради се о кањону 10 пута дужем, пет пута дубљем и 20 пута ширем од Великог кањона на Земљи.

У близини Марсовог екватора температуре су нешто више и због тога научници верују да постоји специфична комбинација услова који дозвољавају не само стално присуство воде на том подручју него и њено обнављање.

Вода која је откривена налази се испод површине, а уснимио ју је инструмент назван FREND (Fine-Resolution Epithermal Neutron Detector). Тај инструмент, наиме, мери износ водо ника у првом метру површине Марса. Занимљиво је да је већина воде на „црвеној планети” у виду леда у поларним подручјима. Valles Marineris налази се мало јужније од екватора планете, где температуре обично нису довољно ниске да би вода остала замрзнута у виду леда.


Орбитер Mars Express

Откриће произлази из опсервација које је прикупио орбитер између маја 2018. и фебруара 2021. Пре тога трагао је за водом испод површине Марса и открио тек мале количине. Студија у којој су објављени детаљи новог открића објављена је недавно у научном часопису Icarus.Помоћу орбитера можемо проверити шта се догађа до једног метра испод прашњаве површине Марса. Оно што је најважније јесте да можемо лоцирати оазе богате водом које нисмо могли открити ранијим инструментима”, поручио аутор студије Игор Митрофанов, водећи истраживач на неутронском телескопу FREND.

Изобиље водоника

FREND је открио подручје с необично великом количином водоника у кањону Valles Marineris. Уз претпоставку да је водоник који видимо везан у молекуле воде, изгледа да око 40% материјала непосредно испод површине одлази на воду”, додао је Митрофанов. О коликом се подручју ради, најбоље говори податак да је површина кањона упоредива с површином Холандије.

Инструмент FREND, иначе, детектује неутроне да би мапирао удео водоника у тлу Марса.Можемо закључити колико је воде у тлу кад гледамо количину неутрона које емитује”, рекао је коаутор студије Алексеј Малаков, научник у Институту за истраживање свемира Руске академије наука. Наиме, неутрони се стварају кад честице високе енергије, познатије као галактички космички зраци, стижу до површине Марса. Суво тло емитује више неутрона од мокрог”, објаснио је Малаков.


Kарта приказује највеће концентрације воде у плавој

и љубичастој боји

Средњи део крцат водом

Открили смо да је средњи део долине Valles Marineris крцат водом. Ради се о знатно више воде него што смо очекивали. Можемо то упоредити с областима пермафроста на Земљи. У тим областима се водени лед стално задржава испод сувог тла јер су температуре константно ниске”, додао је Алексеј Малаков. Због јединствених могућности детектора FREND научници су могли дс детектују воду која је раније била скривена. Могло би се радити о воденом леду или води која се налази у једињењима са минералима у тлу. Но, верују да је постојање леда вероватније јер минерали на тој локацији садрже мало воде.

У близини Марсовог екватора температуре су нешто више и због тога научници верују да постоји специфична комбинација услова који дозвољавају не само стално присуство воде на том подручју него и њено обнављање.

Невероватан први корак

Ово откриће је невероватан први корак, али потребно је још опсервација како бисмо били сигурни у којој је форми откривена вода”, рекао је Хакан Сведем, још један од коаутора студије.Ово нам убедљиво демонстрира способности инструмената орбитера који нам омогућавају да видимо испод површине Марса. Открио је велики резервоар воде у овој области Марса, која није предубоко и може се релативно лако експлоатисати.

Откриће у долини Valles Marineris, пише CNN, баца ново светло на то подручје као интригантну локацију за могуће људске мисије у годинама које долазе, а нарочито у светлу чињенице да би откривена вода могла бити приступачнија од извора воде који су одраније познати.

Информације о томе где се вода налази на Марсу кључне су за разумевање онога што се догодило с водом којом је Марс некад обиловао, али нам помаже и у потрази за настањивим локацијама, могућим знацима живота који је можда некад постојао и органским материјалима из прошлости Марса”, рекао је Колин Вилсон, научник који ради на пројекту.

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар