Bez kategorije

NA MARSU MNOGO VODE

279 pregleda
Valles Marineris/ESA

Otkrivene velike količine u kanjonu 10 puta dužem, pet puta dubljem i 20 puta širem od Velikog kanjona na Zemlji. Ovo je neverovatno”, smatraju naučnici.

Mars ima vlastiti verziju Veliki kanjon, a naučnici su otkrili da taj ogromni klanac krije značajne količine vode”, javlja CNN.Za otkriće je zaslužan Mars Express, orbiter koji kruži oko ove planete, objavila je Evropska svemirska agencija (ESA).Naime, orbiter ExoMars Trace Gas, koji je lansiran 2016. u zajedničkoj misiji ESA i ruske svemirske agencije Roskosmos”, detektovao je vodu u dolini Valles Marineris na Marsu. Radi se o kanjonu 10 puta dužem, pet puta dubljem i 20 puta širem od Velikog kanjona na Zemlji.

U blizini Marsovog ekvatora temperature su nešto više i zbog toga naučnici veruju da postoji specifična kombinacija uslova koji dozvoljavaju ne samo stalno prisustvo vode na tom području nego i njeno obnavljanje.

Voda koja je otkrivena nalazi se ispod površine, a usnimio ju je instrument nazvan FREND (Fine-Resolution Epithermal Neutron Detector).Taj instrument, naime, meri iznos vodo nika u prvom metru površine Marsa. Zanimljivo je da je većina vode na „crvenoj planeti” u vidu leda u polarnim područjima. Valles Marineris nalazi se malo južnije od ekvatora planete, gde temperature obično nisu dovoljno niske da bi voda ostala zamrznuta u vidu leda.


Orbiter Mars Express

Otkriće proizlazi iz opservacija koje je prikupio orbiter između maja 2018. i februara 2021. Pre toga tragao je za vodom ispod površine Marsa i otkrio tek male količine. Studija u kojoj su objavljeni detalji novog otkrića objavljena je nedavno u naučnom časopisu Icarus.Pomoću orbitera možemo proveriti šta se događa do jednog metra ispod prašnjave površine Marsa. Ono što je najvažnije jeste da možemo locirati oaze bogate vodom koje nismo mogli otkriti ranijim instrumentima”, poručio autor studije Igor Mitrofanov, vodeći istraživač na neutronskom teleskopu FREND.

Izobilje vodonika

FREND je otkrio područje s neobično velikom količinom vodonika u kanjonu Valles Marineris. Uz pretpostavku da je vodonik koji vidimo vezan u molekule vode, izgleda da oko 40% materijala neposredno ispod površine odlazi na vodu”, dodao je Mitrofanov.O kolikom se području radi, najbolje govori podatak da je površina kanjona uporediva s površinom Holandije.

InstrumentFREND, inače, detektuje neutrone da bi mapirao udeo vodonika u tlu Marsa.Možemo zaključiti koliko je vode u tlu kad gledamo količinu neutrona koje emituje”, rekao je koautor studije Aleksej Malakov, naučnik u Institutu za istraživanje svemira Ruske akademije nauka. Naime, neutroni se stvaraju kad čestice visoke energije, poznatije kao galaktički kosmički zraci, stižu do površine Marsa. Suvo tlo emituje više neutrona od mokrog”, objasnio je Malakov.


Karta prikazuje najveće koncentracije vode u plavoj

i ljubičastoj boji

Srednji deo krcat vodom

Otkrili smo da je srednji deo doline Valles Marineris krcat vodom. Radi se o znatno više vode nego što smo očekivali. Možemo to uporediti s oblastima permafrosta na Zemlji. U tim oblastima se vodeni led stalno zadržava ispod suvog tla jer su temperature konstantno niske”, dodao je Aleksej Malakov. Zbog jedinstvenih mogućnosti detektora FREND naučnici su mogli ds detektuju vodu koja je ranije bila skrivena. Moglo bi se raditi o vodenom ledu ili vodi koja se nalazi u jedinjenjima sa mineralima u tlu. No, veruju da je postojanje leda verovatnije jer minerali na toj lokaciji sadrže malo vode.

U blizini Marsovog ekvatora temperature su nešto više i zbog toga naučnici veruju da postoji specifična kombinacija uslova koji dozvoljavaju ne samo stalno prisustvo vode na tom području nego i njeno obnavljanje.

Neverovatan prvi korak

Ovo otkriće je neverovatan prvi korak, ali potrebno je još opservacija kako bismo bili sigurni u kojoj je formi otkrivena voda”, rekao je Hakan Svedem, još jedan od koautora studije.Ovo nam ubedljivo demonstrira sposobnosti instrumenata orbitera koji nam omogućavaju da vidimo ispod površine Marsa. Otkrio je veliki rezervoar vode u ovoj oblasti Marsa, koja nije preduboko i može se relativno lako eksploatisati.

Otkriće u dolini Valles Marineris, piše CNN, baca novo svetlo na to područje kao intrigantnu lokaciju za moguće ljudske misije u godinama koje dolaze, a naročito u svetlu činjenice da bi otkrivena voda mogla biti pristupačnija od izvora vode koji su odranije poznati.

Informacije o tome gde se voda nalazi na Marsu ključne su za razumevanje onoga što se dogodilo s vodom kojom je Mars nekad obilovao, ali nam pomaže i u potrazi za nastanjivim lokacijama, mogućim znacima života koji je možda nekad postojao i organskim materijalima iz prošlosti Marsa”, rekao je Kolin Vilson, naučnik koji radi na projektu.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar