МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НА РУБУ МЛЕЧНОГ ПУТА

EPA

EPA

Астрономи су открили на рубу Млечног пута групу звезда које су најудаљеније од Земље, даље од било које досад познате звиезде наше галаксије и на пола су пута до суседне Андромеде. Тих 208 звезда налази се на најудаљенијим тачкама галактичког хала Млечно пута, рекли су научници. Најудаљенија је на 1,08 милиона светлосних година од Земље. Звезде су опажене телескопом са планине Мауна Kеа на Хавајима и сврстане у категорију звезда RR Lyrae које имају релативно малу масу и уобичајено малу количину елемената тежих од водоника и хелијума. Звезде с рубова галактичког хала могу се сматрати звезданом сирочади јер веробатно потичу из мањих галаксија које су се накнадно судариле с већом галаксијом каква је Млечни пут.

„Наше тумачење порекла тих удаљених звезда јесте да су оне највероватније рођене у халу патуљастих галаксија, а прогутао их је Млечни пут”, каже Јутинг Фенг, докторанд астрономије на Униветрзитету Санта Круз у Kалифорнији.Њихове матичне галаксије гравитацијски су раскомадане, а звезде остављене на удаљеним рубовима као остаци фузије. Млечни пут се временом увећавао услед тих катаклизми. Велике галаксије расту прождирући мање, оне су канибали, једу властиту врсту”, додаје коаутор студије Раџа Гуха Такурта.

Хало Млечног пута има унутрашњи и спољни део и много је већи од галактичког диска претрпаног звездама. Галаксија, која у својем средишту има супермасивну црну рупу неких 26.000 светлосних година од Земље, садржи можда од 100 до 400 милијарди звезда. Једна од звезда је и Сунце које се налази у галактичком диску Млечног пута. Хало садржи око 5 посто звезда галаксије. Удаљени хало на спољашњем рубу слабо је позната област.

„Можемо видети да су периферије соларног хала Андромеде и Млечног пута доиста проширене, готово се додирују”, подсећа Фенг. Потрага за животом ван Земље фокусира се на стеновите планете налик нашој које круже у такозваној настањивој зони око звезда. До сада је откривено више од 5.000 планета ван Сунчева система, званих егзопланете.Не можемо са сигурношћу тврдити, но сваки спољашњи хало вероватно има планете које у њима круже као Сунце и њему сличне звезде у Млечном путу”, наводи Гуха Такурта.

(Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар