?> НАЂЕНЕ ПЛАСТИЧНЕ СТЕНЕ | Galaksija Nova
МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НАЂЕНЕ ПЛАСТИЧНЕ СТЕНЕ

Shutterstock

Shutterstock

Геолошки састав бразилског вулканског острва Триндадеа фасцинира научнике годинама, али откриће камења с пластичним остацима на овом удаљеном уточишту корњача изазива узбуну. Отопљена пластика интегрални је део стијена на острву, које се налази 1.140 километара од југоисточне државе Еспирито Санто, а то је, кажу истражовачи, доказ све већег утицаја људи на Земљине геолошке циклусе.

„То је ново и истовремено застрашујуће јер је онечишћење ушло у сферу геологије”, рекла је Фернанда Авелар Сантос, геолошкиња са Федералног универзитета у Парани. Она и сарадници спровели су хемијске тестове да сазнају каква се пластика налази у стенама које се називају пластигломерати јер су начињене од мешавине седиментних гранула и других крхотина које заједно држи пластика.Идентификовали смо загађење углавном од рибарских мрежа, што је врло чест отпад на плажама Триндадеа”, додала је Сантос. Морске струје их довуку и нагомилају на плажи. Kада температура порасте, та пластика се топи и угради се у природни материјал.”

Острво Триндаде једно је од најважнијих светских заштићених места за зелене корњаче, на које сваке године долазе хиљаде ових животиња да положе јаја. Једини људи тамо су припадници бразилске морнарице, која има базу и штити корњаче.Место где смо пронашли те узорке пластике трајно је очувано подручје у Бразилу, близу места гђе зелене корњаче полажу јаја”, нагласила је Сантос. Толико говоримо о антропоцену, и то је то. Загађење, смеће у мору и пластика одбачена у океане постаје материјал сачуван у геолошким записима Земље.”

(Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар