MEĐU IZMEĐU

NOVA SVEMIRSKA ODELA

201 pregleda
EPA

Američla svemirska agencija NASA predstavila je nove modele svemirskog odela za astronaute koji će učestvovati u novoj misiji na Mesec. Ono će biti spremno za misiju Artemis III, koja će put Meseca krenuti 2025. godine.Teškoće su neritko pratile slanje žena u svemir u mis na Međunarodnu svemirsku stanicu. Godine 2019. NASA je planirala poslati tamo žensku ekipu da izvede svemirsku šetnju, ali je morala odustati nekoliko dana pre planiranog lansiranja An Meklejn i Kristina Koh. Ustanovljeno je da ne postoje dva svemirska odela odgovrajuće veličine.

Važno je da svemirsko odelo dobro prianja osobi koja ga nosi, i to je ključno da se spreči preteran umor ili, što je gore, telesna ozleda. Ključni zahtev da opskrbljuje osobu kiseonikom uz pravilan ptitisak, što omogućuje astronautu da preživi. Greške mogu izazvati brzo širenje pluća i smrt.Mesec je opasna sredin, a posebno južni pol. U kacigi su ugrađene setiljke, i to je ključno jer astronauti treba da uzimaju uzorke potrebne za bolje razumevanje Mesečevog južnog pola.

Nove svemirske čizme moraće da izdrže temperature smrzavanja kakve vladaju u područjima koja su stalno u senci. Za izradu odela koristiće napredne metode, uključujući trodimenzionalno štampanje i lasersko sečenje.Na južnom polu, na koji se treba da se spuste astronauti, moguće su temperature iznad 50 Celzijusovih stepeni, ali i vrlo niske sve do minus 200 na dnu kratera.

Druga teškoća su prašina ili oštri kamenčići. Materijali za različite slojeve odela su izolirajući, otporni na oštre predmete, a moraju biti takvi da spreče gomilanje prašine.Na kacigi su čeona svetla i kamera visoke rezolucije, kojom će se na Zemlji neoredno pratiti kretanje astronauta/astronautkinje.Na leđima biće montirane naprtnjače s prvom pomoći za preživljavanje: boca kiseonika i vrlo sofisticiran klima-uređaj.Ljudi će u odelu moći neprekidnoda provode do osam sati. Poboljšanje mobilnosti i amplituda kretanja jedno je od velikih prednosti novog odela u odnosu na ona kakva su nosili u misiji Apolo. Ipak, nešto se neće menjati: svemirsko odijelo i dalje će biti belo. Naime, ta boja bolje reflektuje sunčeve zrake reguliše temperaturu u skafanderu.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar