МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НАГРАДА АКАДЕМИКУ ИГИЋУ

Рајко Игић (Википедија)

Рајко Игић (Википедија)

Медицински факултет у Бањалуци на своју годишњицу додељује награде најбољим студентима и најуспешнијем истраживачу. Ове године награду је добио Сомборац, академик Рајко Игић, професор на докторским студијама. Његов ревијски чланак о истраживањима пептидних система у оку током четрдесетогодишњег периода (1977-2017) објављен је у престижном америчком часопису за експериментална истраживања  Experimental Eye Research.

Редакција тог часописа позвала је др Рајка Игића да напише приказ истраживања пептидаза у ретини и другим структурама ока и њиховом значају у дијабетској ретинопатији, глаукому, дијабетском макуларном едему, сенилној макуларној дегенерацији и увеитису. Он је са сарадницима први у свету открио  ACE (ензим конвертор ангиотензина) у ретини (мрежњачи), како је то још 1996. године навео Ван Хаеринген у британском часопису за офталмологију.

Од 1977. године, када је академик Рајко Игић обелоданио та истраживања до данас, објављено је више стотина научних радова из те области. Постоји оправдана нада да ће доћи до открића оралног лека за поменута обољења и спречавање њиховог настанка. Редак је пример из било које научне дисциплине да је научник из бивше Југославије добио прилику да након свог открића процени истраживања у току наредних четрдесет година.

Награда се састоји од дипломе и новчаног износа (1.000 евра). Избор добитника врши се на основу највећег импакт фактора часописа у коме је објављен рад. Импакт фактор за Еxпериментал Experimental Eye Research износи 3,332, а импакт фактор наших најбољих медицинских часописа (Српски архив, Војносанитетски преглед и Медицински преглед) је знатно нижи од један. До 25. децембра, чланак др Рајка Игића може се добити бесплатно на линку: https://authors.elsevier.com/a/1V-u33ImqvsGX; касније ће се издавачу плаћати 35 долара.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар