MEĐU IZMEĐU

NAGRADA AKADEMIKU IGIĆU

358 pregleda
Rajko Igić (Vikipedija)

Medicinski fakultet u Banjaluci na svoju godišnjicu dodeljuje nagrade najboljim studentima i najuspešnijem istraživaču. Ove godine nagradu je dobio Somborac, akademik Rajko Igić, profesor na doktorskim studijama. Njegov revijski članak o istraživanjima peptidnih sistema u oku tokom četrdesetogodišnjeg perioda (1977-2017) objavljen je u prestižnom američkom časopisu za eksperimentalna istraživanja  Experimental Eye Research.

Redakcija tog časopisa pozvala je dr Rajka Igića da napiše prikaz istraživanja peptidaza u retini i drugim strukturama oka i njihovom značaju u dijabetskoj retinopatiji, glaukomu, dijabetskom makularnom edemu, senilnoj makularnoj degeneraciji i uveitisu. On je sa saradnicima prvi u svetu otkrio  ACE (enzim konvertor angiotenzina) u retini (mrežnjači), kako je to još 1996. godine naveo Van Haeringen u britanskom časopisu za oftalmologiju.

Od 1977. godine, kada je akademik Rajko Igić obelodanio ta istraživanja do danas, objavljeno je više stotina naučnih radova iz te oblasti. Postoji opravdana nada da će doći do otkrića oralnog leka za pomenuta oboljenja i sprečavanje njihovog nastanka. Redak je primer iz bilo koje naučne discipline da je naučnik iz bivše Jugoslavije dobio priliku da nakon svog otkrića proceni istraživanja u toku narednih četrdeset godina.

Nagrada se sastoji od diplome i novčanog iznosa (1.000 evra). Izbor dobitnika vrši se na osnovu najvećeg impakt faktora časopisa u kome je objavljen rad. Impakt faktor za Experimental Experimental Eye Research iznosi 3,332, a impakt faktor naših najboljih medicinskih časopisa (Srpski arhiv, Vojnosanitetski pregled i Medicinski pregled) je znatno niži od jedan. Do 25. decembra, članak dr Rajka Igića može se dobiti besplatno na linku: https://authors.elsevier.com/a/1V-u33ImqvsGX; kasnije će se izdavaču plaćati 35 dolara.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar