МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НАЈБОЉИ МЛАДИ НАУЧНИК

Јелена Владић (ЦПН)

Млада научница са Технолошког факултета Нови Сад, Универзитета у Новом Саду, др Јелена Владић, добитница је овогодишњег признања Danubius Young Scientist Award за најбољег младог научника из Србије.

Ову престижну награду др Јелени Владић су у Братислави, на свечаном пријему са најбољим младим научницима из земаља Дунавског региона, 8. новембра 2018. године, доделили аустријско Министарство за образовање, науку и истраживање и Институт за Дунавски регион и Централну Европу.

Свечаном уручењу награде присуствовали су и ректор Универзитета у Новом Саду, проф. др Дејан Јакшић, и проф. др Мирослав Весковић, некадашњи ректор Универзитета у Новом Саду. Уручење награда уприличено је првог дана Дунавске ректорске конференције, која је одржана на Универзитету Коменског у Братислави.

Др Јелена Владић на Технолошком факултету ради као научни сарадник и асистент са докторатом на студијском програму фармацеутско инжењерство. Бави се истраживањем у области фармацеутских технологија и фармацеутске хемије. Фокус њеног истраживања је екстракција биоактивних једињења из лековитог биља, споредних производа прехрамбене индустрије и микроалги.

Ауторка је и коауторка великог броја
научних публикација (више од 130), од
чега су преко 40 радови објављени у научним
међународним часописима, три поглавља
у међународним књигама, а преко 80
саопштења на конференцијама националног
и међународног значаја.На актуелност
и значај њеног истраживања указују висока
цитираност (408) и h-index (h-index 11).

Нека од тренутних истраживања на којима је ангажована тичу се екстракције биоактивних једињења из индустријске конопље, коре нара, ртањског чаја, планинског чаја и креирања нових функционалних производа од расола и бундеве. Примена резултата њеног истраживања омогућиће имплементацију нових технолошких поступака, пре свега поступака екстракције, у области прераде сировина које садрже вредна једињења, а која се након екстракције могу инкорпорирати у нове функционалне производе и пласирати на тржиште или у форми дијететских суплемената или у форми обогаћених прехрамбених производа.


Награђени научници (ЦПН)

Захваљујући грантовима које је освајала и претходних година, Јелена је боравила на вишемесечним стручним усавршавањима на престижним научним институцијама у Великој Британији и Португалу. Тренутно је ангажована на пет пројеката на националном нивоу и четири међународна пројекта. Ауторка је и коауторка великог броја научних публикација (више од 130), од чега су преко 40 радови објављени у научним међународним часописима, три поглавља у међународним књигама, а преко 80 саопштења на конференцијама националног и међународног значаја.

На актуелност и значај њеног истраживања указују висока цитираност (408) и h-index (h-index 11). Јелена Владић активно доприноси популаризацији и промоцији науке међу младима, те је једна од учесница пројекта „Фармација за понети – од биљке до производа”, који је био подржан од стране Центра за промоцију науке из Београда.

Danubius Young Scientist Award се додељује од 2011. младим научницима из 14 земаља Дунавског региона (Аустрија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Црна Гора, Чешка, Хрватска, Мађарска, Молдавија, Немачка, Румунија, Словачка, Словенија, Србија и Украјина) за изузетна достигнућа у подручју њиховог истраживања. Награда се даје како би се указала част и одало признање изузетним научницима и научницама који постижу изванредне резултате у својим научноистраживачким пољима.

Критеријуми доделе награде укључују научну изврсност и иновативан приступ у академском раду, тематску релевантност научног рада за питања/проблеме Дунавског региона, значај истраживања у међународним оквирима, потенцијал научника, укљученост у међународне научноистраживачке организације и сарадње, дисеминацију научног знања.

(Извор ЦПН)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар