МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НАЈБРЖИ ЛЕТАЧ

слепи мис (имгаркејецом)

слепи мис (имгаркејецом)

Бразилски слободнорепи слепи миш преко ноћног неба достиже брзину већу од 160 километара на сат!

У водоравном летењу до сада су водиле птице породице: чиопа, на пример, достиже брзину већу од 100 километара на сат. Истраживачи су скоро открили новог првака, једина је невоља што није пернатица.

Тежи тек 11 грама, има
уска крила и, на први поглед,
не делује као најбржа
животиња на свету.

Бразилски слободнорепи слепи миш (Tadarida brasiliensis) преко ноћног неба лети брзином већом од 160 километара на сат! Тежи тек око 11 грама и, на први поглед, не делује као најбржа животиња на свету. Упркос томе, овај сисар малених крила с правом је понео ласкаву титулу.
С колегама из САД, истраживачи из Института Макс Планк за орнитологију утврдили су да им то омогућују аеродинамични облик тијела и крила дужа од просека. И док се птице могу винути у ваздух с прилчино малом брзином, чак и најмодернији авиони морају постићи брзину од око 300 километара на сат да би се одвојили од тла. Захваљујући уским крилима, брзи летачи постижу већи узгон у односу на уложену аеродинамичну силу.
Обична чиопа (Apus Apus) са 110 километара на сат сматрале се најбржом птицому хоризонталном лету. С друге стране, сиви соко у понирању досегне малтене троструко више (300 километара на сат).
Животиње с дугим и уским крилима обично лете брже од оних с краћим и ширим. Због тога су за проучавање одабрани бразилски слободнорепи слепи мишеви који су изненадили стручњаке. Подаци су прикупљени помоћу радио-одашиљача, који тежи само пола грама и залепљен је за леђа животињице. Звучни сигнал хватао је мобилни пријемник у малом авиону.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар