MEĐU IZMEĐU

NAJBRŽI LETAČ

1.253 pregleda
slepi mis (imgarkejecom)

Brazilski slobodnorepi slepi miš preko noćnog neba dostiže brzinu veću od 160 kilometara na sat!

U vodoravnom letenju do sada su vodile ptice porodice: čiopa, na primer, dostiže brzinu veću od 100 kilometara na sat. Istraživači su skoro otkrili novog prvaka, jedina je nevolja što nije pernatica.

Teži tek 11 grama, ima
uska krila i, na prvi pogled,
ne deluje kao najbrža
životinja na svetu.

Brazilski slobodnorepi slepi miš (Tadarida brasiliensis) preko noćnog neba leti brzinom većom od 160 kilometara na sat! Teži tek oko 11 grama i, na prvi pogled, ne deluje kao najbrža životinja na svetu. Uprkos tome, ovaj sisar malenih krila s pravom je poneo laskavu titulu.
S kolegama iz SAD, istraživači iz Instituta Maks Plank za ornitologiju utvrdili su da im to omogućuju aerodinamični oblik tijela i krila duža od proseka. I dok se ptice mogu vinuti u vazduh s prilčino malom brzinom, čak i najmoderniji avioni moraju postići brzinu od oko 300 kilometara na sat da bi se odvojili od tla. Zahvaljujući uskim krilima, brzi letači postižu veći uzgon u odnosu na uloženu aerodinamičnu silu.
Obična čiopa (Apus Apus) sa 110 kilometara na sat smatrale se najbržom pticomu horizontalnom letu. S druge strane, sivi soko u poniranju dosegne maltene trostruko više (300 kilometara na sat).
Životinje s dugim i uskim krilima obično lete brže od onih s kraćim i širim. Zbog toga su za proučavanje odabrani brazilski slobodnorepi slepi miševi koji su iznenadili stručnjake. Podaci su prikupljeni pomoću radio-odašiljača, koji teži samo pola grama i zalepljen je za leđa životinjice. Zvučni signal hvatao je mobilni prijemnik u malom avionu.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar