МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НАЈЦИТИРАНИЈИ ЧЛАНАК

Сколтех (CC0 Артем Светлов)

Група руских научника развила је посебан алгоритам којем је наводно само потребно неколико фотографија неке особе како би направио реалистичан „видео-аватар“ који ће рећи шта год корисник жели. Програмери тврде да покушавају да унапреде виртуелну реалност.

 Чланак Јегора Захарова, Александра Шишеја, Јегора Буркова и Виктора Лемпицког из Института за науку и технологију „Сколково” ушао је у историју сервиса за онлајн оцењивање активности научних публикација на интернету – „Алтметрик топ 100”, као апсолутни лидер у броју репостова на интернету за свих седам година постојања овог рејтинга. У чланку руских научника разматра се могућност стварања система који омогућава да се синтетишу реалистичне видео-секвенце које опонашају говор и изразе лица одређене особе. Овај рад означава наредну фазу у развоју технологија препознавања и генерисања лица.

Јегор Захаров, један од аутора, објашњава сврху истраживања: „Желели смо да побољшамо функције телеприсуства у виртуелној и проширеној реалности. Важан део таквог окружења је реални пренос тога како људи изгледају и на који начин се крећу. Помоћу дубинског учења желели смо да постигнемо најприродније слике”. Професор Виктор Лемпицки напомиње: „Захваљујући дубоком учењу заснованом на многим фотографијама славних, нашем алгоритму је потребно само неколико фотографија особе да би створио свој реалистични видео-аватар”.

„Сколтех” је поносан на рад својих запослених. „Искрено, нисам изненађен. Овај рад наших студената и постдипломаца, предвођен професором Лемпицким, који је, без претеривања, један од водећих светских стручњака у овој области, од тренутка објављивања изазвао је невиђени талас интересовања из целог света. И ово још једном потврђује чињеницу да ,Сколтех’ успешно испуњава своју мисију – обучава високо квалификоване стручњаке који решавају актуелне задатке индустрије и који су способни да своје резултате продају целом свету”, рекао је Дмитриј Манцев, заменик директора Центра за научне и инжењерске рачунарске технологије за проблеме са великим подацима.

Ове године на ранг-листи „Алтиметрик топ 100” нашли су се чланци објављени у 43 часописа, на серверима научних часописа и на државним сајтовима. По броју публикација на списку воде аутори са Универзитета Харвард (11 чланака) и часописа Nature (12). Сервис „Алтметрик” омогућава да се прати реакција на објављене резултате истраживања на интернету, анализирањем изјава и расправа корисника на научним и другим форумима, објављивања у водећим медијима и расправа на друштвеним мрежама и блоговима.

(Извор Спутњик)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар