МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НАЈДУЖИ МОСТ НА СВЕТУ

Острво Сахалин (Википедија)

Председник Русије издао је директиву влади да направи план изградње моста који ће повезати острво Сахалин на далеком истоку земље, и главно руско копно. Питање изградње овог моста деценијама је предмет разних дискусија. А исто толико је и сан људи који живе на острву.

Међутим, председник Владимир Путин, који се данас састао са сахалинским губернатором Олегом Кожемјаком, пренео му је да је наредио Влади Русије да се позабави условима и изводљивошћу градње моста, наводи „Раша тудеј”. Путин је истакао да ће то умногоме олакшати живот становништву. „Можете доћи тамо и отићи оданде у било које доба године, по било ком времену”, истакао је председник.

Сахалин је једини регион у Русији који није физички повезан са главним копном. Јер, са Кримом је то недавно учињено, када је завршен мост у мају. Градња моста ка Сахалину ће бити много компликованија и скупља, јер би мост морао бити дугачак 580 километара! Морао би имати и железничку и све друге инфраструктуре. И не само то – пројекат би изискивао градњу три главна и још десетак допунских кракова и коштао више милијарди долара.

Број становника на острву је у последњих 25 година опао за 30 одсто, на свега 500.000, управо због удаљености и неповезаности са руским копном. Раније је Русија имала још амбициознији предлог – градњу моста који би повезао север јапанског острва Хокаидо и југ руског острва Сахалин.

Кинези држе рекорд

Најдужи мост на свету тренутно је онај који повезује две кинеске административне регије – Хонгконг и Макао са Чухаијем. У односу на мост који Русија планира да изгради је патуљаст – има свега 55 километара.

 

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар