MEĐU IZMEĐU

NAJDUŽI MOST NA SVETU

1.505 pregleda

Predsednik Rusije izdao je direktivu vladi da napravi plan izgradnje mosta koji će povezati ostrvo Sahalin na dalekom istoku zemlje, i glavno rusko kopno. Pitanje izgradnje ovog mosta decenijama je predmet raznih diskusija. A isto toliko je i san ljudi koji žive na ostrvu.

Međutim, predsednik Vladimir Putin, koji se danas sastao sa sahalinskim gubernatorom Olegom Kožemjakom, preneo mu je da je naredio Vladi Rusije da se pozabavi uslovima i izvodljivošću gradnje mosta, navodi „Raša tudej”. Putin je istakao da će to umnogome olakšati život stanovništvu. „Možete doći tamo i otići odande u bilo koje doba godine, po bilo kom vremenu”, istakao je predsednik.

Sahalin je jedini region u Rusiji koji nije fizički povezan sa glavnim kopnom. Jer, sa Krimom je to nedavno učinjeno, kada je završen most u maju. Gradnja mosta ka Sahalinu će biti mnogo komplikovanija i skuplja, jer bi most morao biti dugačak 580 kilometara! Morao bi imati i železničku i sve druge infrastrukture. I ne samo to – projekat bi iziskivao gradnju tri glavna i još desetak dopunskih krakova i koštao više milijardi dolara.

Broj stanovnika na ostrvu je u poslednjih 25 godina opao za 30 odsto, na svega 500.000, upravo zbog udaljenosti i nepovezanosti sa ruskim kopnom. Ranije je Rusija imala još ambiciozniji predlog – gradnju mosta koji bi povezao sever japanskog ostrva Hokaido i jug ruskog ostrva Sahalin.

Kinezi drže rekord

Najduži most na svetu trenutno je onaj koji povezuje dve kineske administrativne regije – Hongkong i Makao sa Čuhaijem. U odnosu na most koji Rusija planira da izgradi je patuljast – ima svega 55 kilometara.

 

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar