МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НАЈМАЊИ МИКРОСКОП

mikroskop

Научници са Универзитета Кембриџ (Велика Британија) осмислили су најмањи микроскоп на свету које може да фокусира светлост више од милијарду пута, омогућујући тако да се види један једини атом.

Према чланку објављеном у часопису „Сајенс” (Science), ново повећало руши претходне претпоставке да је немогуће да светлост буде величине мање од властите таласне дужине!

Постићи такво нешто
било је изузетно тешко,
јер су истраживачи морали
охладити узорке на 260
Целзијусових степени испод нуле.

У изради су коришћене проводне златне наночестице, а резултат је изузетно ситна оптичка шупљина, под називом пико шупљина, у коју може стати само један једини молекул. Поменута пико шупљина ограничи светло на мање од милијардитог дела метра, па је величине само једног атома у испупчењу златног наносклопа.

Постићи такво нешто било је изузетно тешко, јер су истраживачи морали охладити узорке на 260 Целзијусових степени испод нуле да би контролисали „јуреће” атоме злата. Затим су на охлађеним узорцима ласерским зрацима начинили пико шупљине.

Појединачни атом који вири може деловати као сићушни громобран који фокусира светлост уместо електричне енергије. Чак и појединачни атоми злата се у огледима понашају као сићушни метални куглични лежајеви: набијени електрони јуре наоколо, што се јако разликује од њиховог квантног стања у којем су електрони везани уз своја језгра.

Ново откриће могло довести до нових поступака проучавања интеракција светлости и материје и отворити пут склапању сложених молекула од мањих делова и читању података из светлости.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар