MEĐU IZMEĐU

NAJRUŽNIJA ORHIDEJA

201 pregleda

Orhideje se obično ne nazivaju ružnima, ali baš tako su Kraljevski botanički vrtovi u Kjuu u Londonu opisali novu vrstu živahnog i nežnog cveta otkrivenog u šumama Madagaskara.

Gastrodia agnicellus, jedna od 156 biljaka i gljivičnih vrsta koje su imenovali naučnici vrtova Kju i njihovi partneri širom sveta u 2020, imenovana je kao najružnija orhideja na svetu”.Cvetovi ove orhideje od 11 milimetara su mali, smeđi i prilično ružni”, navodi se u opisu top 10 otkrića ove godine koju je sastavio Kju.Iako se smatraju ugroženom vrstom, te biljke su relativno zaštićene jer se nalaze u nacionalnom parku.Među drugim otkrićima ove godine je šest novih vrsta gljiva koprenki u Ujedinjenom Kraljevstvu i neobični grm pronađen u južnoj Namibiji 2010.

Botaničar Vesel Svanepel nije mogao da smesti grm ni u jedan poznati rod, kao ni iko drugi, pa je Svanepel pozvao molekularnog stručnjaka Feliksa Foresta i njegov tim iz Kjua da ga genetički analiziraju.Analiza je pokazala da to nije bila samo nova vrsta, već i novi rod i porodica, nazvana Tiganophyton karasense.Iako se godišnje imenuje oko 2.000 novih biljaka, objavi se tek jedna nova porodica.Grm ima bizarne ljuskaste listove i raste u ekstremno toplim prirodnim solanama pa otuda naziv Tiganophyton, izvedeno od latinske reči tigani (tiganjt) i phyton, deo biljke. Rukovodilac istraživanja u Kjuu Martin Čik pozdravio je najnovija otkrića u prirodi.

„Neki bi mogli doneti vitalni prihod zajednicama, a drugi možda imaju potencijal razvijanja u buduću hranu ili lek”, rekao je on.Mračna stvarnost se ne sme potceniti. S dve od pet biljaka kojima preti izumiranje, vodimo trku s vremenom za pronalazak, identifikovanje, imenovanje i očuvanje biljaka pre nego što nestanu”, upozorio je Čik.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar