МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НАЈСТАРИЈИ ПЕРИОДНИ

На немачком (Википедија)

Уједињене нације су 2019. годину прогласиле међународном годином Периодног система елемената. Руски хемичар Дмитриј Иванович Мендељејев је након многих дана рада и сновиђења, поређао тада познате хемијске елементе према њиховој атомској маси и способности међусобног повезивања. Тако је развијен први периодни систем елемената на свету. Мендељејев је своје налазе представио Руском хемијском друштву 1869. године, а прве табеле ПСЕ су објављене убрзо након тога.

Kонзерватори Универзитета Сент Ендруз у Шкотској најавили су откриће најстаријег сачуваног примерка Периодног система елемената, који датира из 1885. године. Стара табела ПСЕ, штампана на немачком језику, на папиру са платненом постељицом, откривена је 2014. године, у току спремања складишног простора, наводи се у саопштењу са универзитета. Пронађена је међу деценијски старој лабораторијској опреми, хемијским бочицама и смотуљцима старих наставних карата.

Подаци из школе указују да је табелу ПСЕ купио професор хемије у Бечу 1888. године, која је вероватно висила у његовој учионици до пензије 1909. године. Истраживачи су дошли до датума штампања плаката гледајући елементе који су представљени  као и оних који су изостављени на табели. На пример, галијум и скандијум који су откривени 1875. и 1879. године, се налазе на табели, док германијум, који је откривен 1886, није на табели.

За сада, до неког новог спремања старих кабинета хемије ова табела је изгледа једина из овог времена.

(Извор Астрономски магазин)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар