MEĐU IZMEĐU

NAJVEĆA IKAD VIĐENA

120 pregleda
Profimedia

Astropnomi su otkrili najveću kosmičku eksploziju ikad viđenu. Eksplozija je 10 puta svetlija od bilo koje poznate supernove i tri puta od najsjajnijeg plimskog poremećaja. Poznata kao AT2021lwx, onaveć traje više od tri godine, u poređenju s većinom supernova koje vidljivo svitle samo nekoliko meseci.Prema studiji, ona se dogodila na udaljenosti od gotovo osam milijardi svetlosnih godina, kada je svemir bio star oko šest milijardi godina. Većina supernova i plimskih poremećaja traje samo nekoliko meseci prije nego što nestane. Vrlo je neobično da nešto bude svetlo više od dve godine, piše The Independent.

Astronomi veruju da je eksplozija rezultat golemog oblaka gasa, verovatno hiljadama puta većeg od našeg Sunca, koji je nasilno poremetila supermasivna crna rupa. Fragmenti oblaka bili su progutani šaljući udarne talase kroz njegove ostatke, a i u veliku prašnjavu krofnukoja okružuje crnu rupu. I navode da su takvi događaji vrlo retki i da dosad nisu svedočili ničemu što bi bilo u ovolikim razmerama. Inače, prošle godine astronomi su svedočili najsjajnijoj zabeleženoj eksploziji – eksploziji gama-zraka poznatoj kao GRB 221009A.

Iako je ta eksplozija bila svetlija od AT2021lwx, kraće je trajala, što znači da je ukupna energija oslobođena eksplozijom AT2021lwxdaleko veća. Eksploziju AT2021lwxje prvi put otkrio 2020. sa opservatorije Zwicky Transient Facilityu Kaliforniji, a zatim ju je zabeležili teleskopi Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System-a (ATLAS)sa sedištem na Havajima.Međutim, razmere eksplozije su dosad bili nepoznate. Nalazi su objavljeni u časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

„Na ovo smo naišli slučajno jer je to označio naš algoritam pretraživanja kada smo tražili tip supernove. Većina supernova i plimskih poremećaja traje nekoliko meseci prije nego što nestane. Odmah je bilo vrlo neobično da nešto bude svetlo više od dvije godine”, rekao je dr Filip Vajzman, naučni saradnik na Univerzitetu u Sautempton, koji je prevodio istraživanje.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar