МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НАЈЗДРАВИЈЕ НА БОК

Shutterstock

Shutterstock

Предности и недостаци различитих положаја.

Постоје положаји за спавање који се сматрају бољим за ваше здравље. Спавање на боку преферира више од половине одраслих, а у зависности од тога коју страну одаберете, можете да смањите хркање, горушицу и болове у леђима. Спавање на боку сматра се најздравијим и једним од најпопуларнијих положаја за спавање, за разлику од спавања на леђима или трбуху, према Sleep Foundation-у. док је истраживање из 2018. открило да више од 60 одсто одраслих спава на боку.

Kада сте у правилном положају, спавање на боку може смањити бол у доњем делу леђа. Kлиника Мејо предлаже да ноге лагано повучете према прсима док лежите на боку и ставите јастук између њих. Ако спавате на леђима, делимичне блокаде било где између врха носа и гласница могу да створе вибрацију у дисајним путевима, што резултира гласним звуковима. Спавање на боку, тачније на левој страни, отвара ваше дисајне путеве да бисте лакше дисали. Овај положај помаже вашем пробавном систему да боље функционише. Људи који имају горушицу или рефлукс киселине могу да осете веће олакшање када спавају на боку. Иако, студије показују да спавање на десној страни може да погорша симптоме.

Уместо тога, одаберите леву страну да бисте ублажили горушицу. Спавање на боку може да побољша здравље мозга и смањи ризик од Алцхајмерове и Паркинсонове болести Kао и други делови тела, мозак уклања отпад током дана, а већина таквих процеса одвија се док спавамо. Накупљање отпадних хемикалија у мозгу може допринети развоју Алцхајмерове болести и других неуролошких стања. Истраживачи су открили да спавање на боку ефикасније уклања отпад из мозга него спавање на леђима или трбуху.

На којој страни је најбоље спавати? У зависности од здравствених проблема који вас спречавају да се добро наспавате. Сматра се да лева страна побољшава целокупно здравље више од десне стране, посебно за оне који имају горушицу или хрчу, преноси Индекс.хр. Међутим, истраживања су показала да људи који имају конгестивни срчани застој природно избегавају да спавају на левој страни због нелагоде.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар