SRPSKI BISERI

NAŠA MLADA PAMET U SVETU

1.290 pregleda

Iako država nema sistematizovane podatke o svim našim studentima u inostranstvu, Srbija je jedna od zemalja s najvećim brojem mladih genijalaca koji studiraju na najprestižnijim svetskim univerzitetima. Samo jedan od njih bio je fizičar i student Univerziteta Kembridž Mihajlo Sporić, koji je nedavno preminuo posle dvogodišnje borbe s rakom pluća.

 Naime, prema podacima Ministarstva omladine i sporta, Fond za mlade talente RS prošle godine je dodelio 468 stipendija u ukupnoj vrednosti od 300.877.668 dinara. Međutim, to je samo deo naših studenata koji svojom pameću i akademskim dostignućima zadivljuju svet, dok se u Srbiji o njima malo zna. Mnogi od njih su stipendiju dobili od najelitnijih fakulteta u inostranstvu, a o njima ministarstvo i fond nemaju nikakve podatke.

Mia Mijović (Privatna arhiva)

To je slučaj i sa Miom Mijović (20) iz Kragujevca, koja je dobila stipendiju britanskog Oksforda. Nju je, kako kaže za „Kurir”, odmalena zanimala matematika i vrlo rano je počela da učestvuje na državnim takmičenjima. – U sedmom razredu osnovne škole prebacila sam se u specijalno odeljenje kragujevačke gimnazije za matematiku, a u drugom razredu srednje prešla sam u Matematičku gimnaziju u Beogradu – kaže Mia.

Njeni izvanredni rezultati u školi i na takmičenjima govorili su da se radi o izuzetno talentovanoj mladoj osobi i profesori su joj savetovali da studije nastavi u inostranstvu. – Razmišljala sam da li da konkurišem za Oksford ili Kembridž i odlučila sam se za Oksford, jer je to veći grad i ima više sadržaja. Prijavila sam se na inženjerstvo. Položila sam brojne testove i baš za moj rođendan dobila sam poziv za intervju na Oksfordu. Nisam mogla da dođem k sebi od sreće. Shvatila sam da sam na korak od toga da mi se život iz korena promeni – objašnjava Mia.

Odlično je prošla i na intervju na Oksfordu, ali je drama tek tada počela. – Godina na Oksfordu košta u proseku oko 32.000 funti. To su neke brojke koje su za nas nezamislive, tako da sam morala da apliciram za stipendiju. Oksford ne dodeljuje mnogo tih stipendija godišnje. Međutim, te godine dodelio ih je tri i sve su otišle u Srbiju. Jedan od stipendista sam bila i ja – priča skromno Mia.

Na Oksfordu ona vredno radi, ali ima i prilike da se okuša u raznim sportovima, učestvuje u brojnim klubovima, na seminarima i radionicama. Predaju joj najcenjeniji profesori u svetu, a kolege su joj iz svih delova zemljine kugle, mnogi od njih iz privilegovanih porodica. – Presrećna sam što sam dobila ovu priliku i uživam u studiranju ovde, ali veoma mi nedostaju porodica i Srbija i radujem se svakom raspustu, jer tada dolazim kući – kaže ona.

Bogdan Raonić (19), Ekol politeknik, Francuska

Bogdan Raonić (Privatna arhiva)

 Još jedan od mladih ljudi kojim se Srbija može ponositi je Bogdan Raonić (19) iz Kragujevca. On studira na Ekol politeknik u Parizu i primalac je stipendije za izuzetne studente koju dodeljuje fondacija fakulteta, a i stipendije koju dodeljuje francusko Ministarstvo odbrane. Osnovnu školu završio je u odeljenju za nadarene učenike u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, gde je bio i đak generacije, a nakon toga je, kao vukovac, završio i Matematičku gimnaziju u Beogradu.

– Gimnazija i „Petnica” su me naučile kako da pravilno razmišljam i samostalno donosim zaključke, ne samo u svetu matematike i fizike već i u svim drugim sferama života – priča Bogdan, koji kaže da su u Parizu svi iznenađeni količinom znanja studenata iz Srbije. – Dosta tema iz fizike, matematike i programiranja, koje su deo programa za prvu, pa čak i drugu godinu fakulteta, mi, đaci Matematičke gimnazije, već smo obradili u srednjoj školi – objašnjava on i dodaje da studenti iz Srbije, ma gde studirali u inostranstvu, spadaju u najbolje studente.

– Taj potencijal Srbija mora da iskoristi, jer ako ga ne iskoristi ona, iskoristiće ga neko drugi, to je neminovno – zaključuje Bogdan, koji kaže da od detinjstva sanja o tome da na neki način pomogne svojoj zemlji i narodu i tako ostavi trag za sobom.

Ognjen Tošić (21), Kembridž, Velika Britanija

Ognjen Tošić (Privatna arhiva)

 Ognjen Tošić studira matematiku na Univerzitetu u Kembridžu. Zahvaljujući uspesima na takmičenjima i u školi, na Kembridžu je dobio punu stipendiju. Kako kaže, razlika između studiranja u Srbiji i Velikoj Britaniji je velika. – Ovde za svaki predmet, jednom u dve nedelje, studenti dobiju domaći zadatak, koji se sastoji najčešće od oko 10 zadataka. Potom studenti u parovima diskutuju o tim zadacima i njihovim rešenjima sa supervizorom. Supervizor je obično ili profesor ili student doktorskih studija čija je tema povezana s predmetom koji supervizira – objašnjava Ognjen i dodaje da na Kembridžu ima dosta naših studenata.

– Pretežno se i družim s našima ovde. Najčešće se nađemo u zajedničkim sobama koledža i pričamo. U tim zajedničkim sobama ima i stonog fudbala i bilijara, pa često i to igramo. Imamo čak i Srpsko društvo studenata u Kembridžu – objašnjava Ognjen i dodaje da mu, uprkos tome, nedostaju porodica, drugovi iz srednje škole i Srbija.

Aleksa Milojević (19), Prinston, SAD

Aleksa Milojević (Privatna arhiva)

Za Aleksu Milojevića se već dugo priča da je jedan od najvećih matematičkih talenata koje je Srbija imala poslednjih godina. Nosilac je nekoliko veoma važnih svetskih medalja i priznanja, a inače je i uspešan atletičar. Takođe, i Aleksa je završio Matematičku gimnaziju u Beogradu. – Ljubav prema matematici je krenula da se razvija dosta rano, pre svega vođena pažljivom rukom mojih roditelja, koji su me odmalena polako i spontano uvodili u svet nauke – priča Aleksa, koji na jednom od najboljih američkih fakulteta studira matematiku.

– Jedna od najvećih razlika u odnosu na Srbiju jeste fleksibilnost programa, u smislu da svaki student može sam da bira maltene sve predmete koje sluša. Akcenat je na širokoj edukaciji, što znači da je svaki student, nezavisno od smera studija, obavezan da uzme nekoliko predmeta iz raznih oblasti – istorije, etike, umetnosti, nauke i slično – objašnjava Aleksa. On ističe da ne zna gde će biti za 10 godina, ali da se nada da će ostati u nauci i baviti se matematikom.

Ilja Uzelac Bujišić (18), Kembridž, Velika Britanija

 

Ilja Uzelac Bujišić (Privatna arhiva)

Ilja Uzelac Bujišić je rođen u Vukovaru u Hrvatskoj. Sa 14 godina je došao u Beograd, gde je upisao Matematičku gimnaziju. Na nacionalnim takmičenjima je uzeo mnogo nagrada, a pre mesec i po dana postao je i student na Kembridžu. – Samo na Kembridžu ima barem 30 do 40 studenata iz Srbije. To je veliki broj i to samo govori koliko su naše škole i naši studenti cenjeni u inostranstvu – objašnjava Ilja, koji je mogao da bira gde će nastaviti školovanje, ali se odlučio za Kembridž jer je relativno blizu Srbiji.

– Ovde se od studenata očekuje da budu dosta samostalni. Pored predavanja, studenti dobijaju i zadatake koje samostalno rešavaju – objašnjava Ilja. On, nažalost, nije upoznao nedavno preminulog Mihajla Sporića, ali kaže da je on bio uzor mnogima. – Nama mlađima Mihajlo je bio uzor i ugledali smo se na njega – poručio je Ilja.

(Ružica Kantar, Kurir)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar