МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НЕАНДЕРТАЛСКИ ПИКАСО

Најстарији цртежи (Википедија).

Најстарији цртежи (Википедија)

Неандерталци су били први европски сликари, што поткрепљује уметност је настала знатно пре доласка савременог човека. Наши изумрли рођаци нису били, дакле, некултурни дивљаци, показује истраживање спроведено на три налазиштима у Шпанији и објављено у угледном часопису „Наука” (Science).

Најсавременијим технолошким поступцима (датирање уранијум-торијум) установљено је да слике настале пре најмање 64.800 година.

Према речима Алистера Пикеа, професора археологије на Универзитету Саутемптон (Велика Британија), уметничко изражавање се изразито људским чином, из чега се закључује да су неандертачци били као ми. Најсавременијим технолошким поступцима (датирање уранијум-торијум) установљено је да слике настале пре најмање 64.800 година, а то значи 20.000 година раније него што су први савремену људи из Африке стигли у Европу.

Поједини археолози упозоравали да су неандерталац билиумешнији и вештини него што их данас подсмешљиво представљају. Али за такву тврдњу недостајали су убедљиви докази. Управо су пронађени у пећинама Малтравиесо, Ла Пасиега и Ардалес, а укључују тачке, линије, кругове и обрасце. Нацртати тако нешто требало је стећи одређене вештине, као што мешање пигмената и одабир површина за сликање. Поврх тога, морали су мислити у симболима као савремени људи.

Занимљиво је да су првобитни сликари живели у подручјима која ће много векова изнедрити Пабла Пикаса и Дијега Веласкеза. , а да би створили цртеже који су данас очувани у шпиљама морали су имати интелектуалне способности за мислити у симболима, управо као модерни људи.

Жоао Зилхао са Универзитета у Барселони истиче да нови налази указују да се треба вратити проучавању заједничких предака неандерталца и савременог човека пре више од 500.000 година. Неандерталци су изумрли пре 40.000 година, убрзо након што су наши непосредни преци пристигли у Европу.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар