MEĐU IZMEĐU

NEANDERTALSKI PIKASO

536 pregleda
Najstariji crteži (Vikipedija).

Neandertalci su bili prvi evropski slikari, što potkrepljuje umetnost je nastala znatno pre dolaska savremenog čoveka. Naši izumrli rođaci nisu bili, dakle, nekulturni divljaci, pokazuje istraživanje sprovedeno na tri nalazištima u Španiji i objavljeno u uglednom časopisu „Nauka” (Science).

Najsavremenijim tehnološkim postupcima (datiranje uranijum-torijum) ustanovljeno je da slike nastale pre najmanje 64.800 godina.

Prema rečima Alistera Pikea, profesora arheologije na Univerzitetu Sautempton (Velika Britanija), umetničko izražavanje se izrazito ljudskim činom, iz čega se zaključuje da su neandertačci bili kao mi. Najsavremenijim tehnološkim postupcima (datiranje uranijum-torijum) ustanovljeno je da slike nastale pre najmanje 64.800 godina, a to znači 20.000 godina ranije nego što su prvi savremenu ljudi iz Afrike stigli u Evropu.

Pojedini arheolozi upozoravali da su neandertalac biliumešniji i veštini nego što ih danas podsmešljivo predstavljaju. Ali za takvu tvrdnju nedostajali su ubedljivi dokazi. Upravo su pronađeni u pećinama Maltravieso, La Pasiega i Ardales, a uključuju tačke, linije, krugove i obrasce. Nacrtati tako nešto trebalo je steći određene veštine, kao što mešanje pigmenata i odabir površina za slikanje. Povrh toga, morali su misliti u simbolima kao savremeni ljudi.

Zanimljivo je da su prvobitni slikari živeli u područjima koja će mnogo vekova iznedriti Pabla Pikasa i Dijega Velaskeza. , a da bi stvorili crteže koji su danas očuvani u špiljama morali su imati intelektualne sposobnosti za misliti u simbolima, upravo kao moderni ljudi.

Žoao Zilhao sa Univerziteta u Barseloni ističe da novi nalazi ukazuju da se treba vratiti proučavanju zajedničkih predaka neandertalca i savremenog čoveka pre više od 500.000 godina. Neandertalci su izumrli pre 40.000 godina, ubrzo nakon što su naši neposredni preci pristigli u Evropu.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar