МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НЕБЕСКЕ МАСОВНЕ УБИЦЕ

Getty Images

Getty Images

Зашто неки метеорити узрокују свеопште изумирање на Земљи?

Метеорит не треба да буде гигантских размера да уништи живот на Земљи, али је јако битно где ће ударити. Састав стена у које удари одређује разорност удара, а не само његова величина, открила је најновија студија. Наша планета је у својој 4,5 милијарде година дугој повести доживела приличан број бомбардовања камењем из свемира, што је резултирало стварањем атмосферске прашине која је прекрила њену површину. Тим научника покушао је најновијим истраживањем утврдити зашто неки удари метеора буду погубни за живот, попут оног који је с лица Земље избрисао диносаурусе, док су други тек занимљива астрономска појава.


Најстарији кратер има 2,2 милијарде година

Истраживачи са Универзитета Ливерпул анализирали су 44 удара метеорита током последњих 600 милиона година и открили су да оно свемирско камење које је ударило у стене богате калијумовим фелдспатом (фелдспат означава групу значајних петрогених минерала што творе више од 60% Земљине коре) на површини Земље увек доводи до епизоде масовног изумирања, без обзира на величину тог метеорита. Kалијумов фелдспат, минерал кључан за догађај масовног изумирања, није отрован, али се понаша се као моћан аеросол који ствара језгро леда и снажно утиче на динамику облака. Дозвољава облацима да пропуштају више сунчевог зрачења, што заузврат загрева планету и мења климу. Kад се то догоди, сама атмосфера постаје осетљивија на загревање путем гасова „стаклене баште, попут оних отпуштених у великим вулканским ерупцијама.

Научници су деценијама покушавали одгонетнути зашто једни метеорити узрокују догађаје масовног изумирања, а други који су доиста велики не, каже седиментиолог др Крис Стивенсон са поменутог универзитета и коаутор студије. Додао је да су он и колеге остали изненађени кад су ставили све податке на гомилу и открили да је живот на Земљи нормално наставио своју свакодневицу након четвртог највећег удара метеорита који је створио кратер пречника 48 километара, док је упола слабији удар повезан с масовним изумирањем пре око пет милиона година.

„Kористећи ову нову методу за оцену минералног састава материјала избаченог након удара метеорита у кратеру и око њега, показали смо да сваки пут кад метеорит, велики или мали, погоди камење богато калијумовим фелдспатом то је повезано с догађајем масовног изумирања, истиче др Стивенсон. Истраживање, које је објављено у знанственом часопису Geological Society of London отворило је посве нове правце истраживања, укључујући и штa то тaчно убија живот тoком таквих удара метеорита у Земљу.

(Извор Зимо)

О аутору

Stanko

Оставите коментар