?> НЕДОКУЧИВА СЕВЕРЊАЧА | Galaksija Nova
МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НЕДОКУЧИВА СЕВЕРЊАЧА

Илустрација (Викимедија)

Северњача остаје мистерија: Нешто се дешава са овом звездом, научници немају одговор.

 Већ вековима ова звезда, која се налази скоро тачно изнад Северног пола, служи путницима за оријентацију без компаса. Последња испитивања показују да много тога још не знамо о овој звезди. Астрофизичари добијају неподударне податке, упркос прецизним начинима рачунања, док Северњача заслепљује и најнапредније телескопе.

Постоји неколико начина како израчунати масу, старост и удаљеност звезде као што је Северњача. Једна од њих је метода звана модел звездане еволуције, како објашњава Хилдинг Нилсон са Универзитета у Торонту за Live Science. Помоћу ње, научници проучавају сјај, боју и темпо којим звезда пулсира, а потом се ти подаци користе како би се одредила величина звезде, интензитет којим сија и у којој је фази живота. Тако астрофизичари могу врло лако математичким путем да утврде њену удаљеност од Земље, пише Live Science.

Постоји још једна хипотеза која налаже да је Северњача настала сударом две звезде пре неколико милиона година. То ју је ревитализовало, а могло би да објасни и зашто ниједан модел мерења није примењив у овом случају.

 Модели рачунања које астрофизичари примењују су изузетно прецизни. Ипак, када се овим путем добијени подаци упореде са мерењима свемирског телескопа „Хабл” и другим прорачунима, подаци се не подударају. Око звезде Северњаче орбитира и звезда Поларис Б, њен сапутник слабијег сјаја. Иако су звезде у бинарном саставу као што је овај отприлике исте величине, прорачуни показују да је Поларис Б заправо далеко старији од Северњаче. Осим тога, модел звездане еволуције израчунао је да је маса Северњаче седам пута већа од нашег Сунца, док мерења другачијом методом налажу да је њена маса 3,75 пута већа, што је велика и збуњујућа разлика.

Научници претпостављају да је дошло до грешке приликом мерења. С обзиром на то да се Северњача налази изнад Северног пола Земље, изван домета је већини телескопа, а за прецизније телескопи Северњача превише јарко сјаји, чак их и заслепљује. Постоји још једна хипотеза која налаже да је Северњача настала сударом две звезде пре неколико милиона година. То ју је ревитализовало, а могло би да објасни и зашто ниједан модел мерења није примењив у овом случају. Међутим, астрофизичари су сагласни да за ову тврдњу, иако није немогућа, нису пронађени темељни докази, стога звезда Северњача остаје мистерија за сада.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар