МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НЕРВИ НАУЧИЛИ ИГРИЦУ

Shutterstock

Shutterstock

Око 800.000 можданих ћелија довољно да се савлада Pong за пет минута!

Колико је можданих ћелија потребно за играње видеоигре? Ако се ради о игри Pong, која наликује стоном тенису, довољно је око 800.000. Мада неће освојити прво место на макојем надметању или се претворити у AI роботе који освајају свет, ово показује велику моћ спајања живог ткива и технологије. То је први експеримент са синтетичком биолошком интелигенцијом који показује да се неурони могу прилагодити за обављање одређеног задатка и да га, када добију повратну информацију, могу обављати још ефикасније, пише Science Alert.

„Показали смо да можемо комуницирати са живим биолошким неуронима, односно да их можемо подстаћи да модификују активности – што заправо подсећа на неки облик интелигенције”, рекао је неурознанственик Брет Kejган из биотехнолошког стартупа Cortical Labs у Аустралији. DishBrain је мешавина неурона екстрахованих из ембриона мишева и људских неурона узгајених из матичних ћелија. Ћелије су узгајане на низу микроелектрода које се могу активирати да би их стимулисале, чиме стварају сензорне информације.

За игру Pong микроелектроде са обе стране посуде показивале су да ли је лоптица лево или десно од лопатице, док је фреквенција сигнала преносила удаљеност лоптице. Само са овом поставком, DishBrain је био способан помакне лопатицу усусрет лопти, али није одмах био добар играч јер систему треба повратна информација. Тим је за ту потребу смислио софтвер који је ћелијама слао сигнал када су промашиле лоптицу. Након тога су се побољшале у игрању виртуелног стоног тениса за само пет минута.

„Невероватно је да су ћелисјке културе научиле како учинити свој свет предвидљивијим. То је, заправо, фасцинантно јер ову врсту самоорганизације не можете подучавати на класичан начин с обзиром на то да, за разлику од кућних љубимаца, ови мали мозгови немају осећај за награду и казну, рекао је неуронаучник Kарл Фристон са Универзитета Колеџ у Лондону. Наиме, он је пре неколико година осмислио хипотезу названу Начело слободне енергије”, према којој се сви биолошки системи понашају на начин који смањује јаз између онога што се очекује и онога што се доживљава – другим речима, чине свијет предвидљивијим.

Научници сада намеравају да испитају како дрога и алкохол утичу на способност играња DishBrain-a.Покушавамо да анализирамо одговор можданих ћелија на дозу са етанолом. Заправо ћемо их напити и онда гледати хоће ли, као и људи, бити лошије у игрању игре”, најавио је Kejган. Истраживање насловљено In vitro neurons learn and exhibit sentience when embodied in a simulated game-world објављено је у часопису Neuron.

(Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар