?> НЕШТО ЧУДНО ЈУРИ КА СУНЦУ | Galaksija Nova
МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НЕШТО ЧУДНО ЈУРИ КА СУНЦУ

Getty Images

Астрономи открили нешто огромно што јури ка нaшој звезди.

Рубни делови Сунчевог система препуни су мистериозних небеских тела, а једно од њих тренутно јури ка Сунцу. Толико је велико да астрономи још не могу са сигурношћу одредити да ли је то комета или патуљаста планетс. Тајанствено тело названо 2014 UN271 налази се на путањи за најближи пролазак поред наше звезде путујући тако више од 600.000 година. Тек недавно је откривено међу подацима које је снимио пројекат Dark Energy Survey (DES) између 2014. и 2018. године.

Величина није тачно позната, а претпоставља се да му је пречник од 100 и 370 километара. Ако је реч о комети, онда је то уистину огромна комета, особито велика с обзиром да долази с руба Сунчевог система. То је ставља у ред величине, ако не и веће од Сарабатове огромне комете C/1729 P1, а свакако је чини највећим до сада откривеним телом у Ортовом облаку, готово у рангу патуљасте планете!, написао је Сем Дин, астроном аматер на форуму Minor Planet Mailing List.

Ипак, најинтригантнија је његова орбита, која је веома ексцентрична, јер му потребно чак 612.190 година да направи пуни круг око Сунца. Данашња генерација астронома, међутим, имаће прилику да посведочи о његовом најближем прелету покрај Сунцу у наредним годинама. 2014 UN271 се тренутно налази 22 астрономске јединице од наше звезде (једна астрономска јединица једнака је удаљености Земље од Сунца). То значи да се тренутно налази ближе Сунцу него планета Нептун. Очекује се да би 2031. године 2014 UN271 требало да пролети на 10,9 астрономских јединица од Сунца, односно готово да досегне путању планете Сатурн.

Пре тога очекује се да би требало да добије реп карактеристичан за комете, како се залеђени материјал буде испаравао с његове површине од Сунчеве топлоте. Тај прелет омогућиће астрономима јединствен поглед изблиза на тог дошљака из Ортовог облака. Астрономи ентузијасти на Земљи не треба да очекују небески спектакл попут проласка Халејеве комете. Но, за спектакуларне снимке побринуће се земаљски и свемирски телескопи. Након тог проласка, 2014 UN271 наставиће путовање ка Ортовом облаку у трајању од неколико стотина хиљадугодишта, досегавши највећу удаљеност од Сунца која износи невероватних 60.000 астрономских јединица.

(Извор Зимо)

О аутору

Stanko

Оставите коментар