МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НЕЗНАНО СЛУЗАВО БИЋЕ

Profimedia

Profimedia

Научници су у водама Кариба пронашли створење за које нико не зна?

Истражујући делове северног Атлантика научници Националне управе за океане и атмосферу су 30. августа наишли на необично створење које подсећа на плаву слуз. Научници који су управљали возилом на даљину и испитивали морско дно на Kарибима у снимку који је ишао уживо, приметили су више неидентификованих створења на дубини између 400 и 600 метара. Мистериозне мрље су их навеле да се запитају о чему је реч, али до краја преноса нико није могао да дође до коначног одговора.

Возило којим су управљали са брода Истраживач” океана, последња четири месеца истражује делове Атлантског океана у оквиру пројекта Путовање до гребена 2022”. Сваки пут за љубитеље дубоког мора они су организовали и пренос уживо, међутим, када су уочили необична створења поведена је расправа у којој су посматрачи тврдили да је то меки корал или сунђер. Kако научници нису имали коначан одговор предложили су низ потенцијалних надимака – попут плави љигавац” и додали да се сложу како не могу са сигурношћу да кажу о чему је реч.

Поред овог открића они су камером снимили необичну рибу по имену зеленоока, али и рибу секиру, зракоперке, стеклене сунђере, бамбусов корал, фосилизован корални гребен, чак и ретке врсте морских јежева, како стоји у извештају. Међутим, они додају да ће покушати да идентификују мистериозно плаво створење и да ће проследити снимке стручњацима за корале и сунђере да би дали свој коначан суд.

Ово неће бити нимало лак задатак јер на свету постоји око 2.000 врста меких корала, а према Светском регистру морских врста око 8.500 врста сунђера. Уколико истраживачи не открију којој врсти припада, ово неће аутоматски значити и да је у питању ново откриће, већ ће пре тога морати да се пркупи њен узорак и пошаље на детаљну анализу. Научници закључују да ово представља савршен пример онога што ову и сличне експедиције чине тако важним али и забавним – како за гледаоце, тако и за научнике.

(Национална географија)

О аутору

Stanko

Оставите коментар