MEĐU IZMEĐU

NEZNANO SLUZAVO BIĆE

669 pregleda
Profimedia

Naučnici su u vodama Kariba pronašli stvorenje za koje niko ne zna?

Istražujući delove severnog Atlantika naučnici Nacionalne uprave za okeane i atmosferu su 30. avgusta naišli na neobično stvorenje koje podseća na plavu sluz.Naučnici koji su upravljali vozilom na daljinu i ispitivali morsko dno na Karibima u snimku koji je išao uživo, primetili su više neidentifikovanih stvorenja na dubini između 400 i 600 metara. Misteriozne mrlje su ih navele da se zapitaju o čemu je reč, ali do kraja prenosa niko nije mogao da dođe do konačnog odgovora.

Vozilo kojim su upravljali sa broda Istraživač” okeana, poslednja četiri meseca istražuje delove Atlantskog okeana u okviru projekta Putovanje do grebena 2022”. Svaki put za ljubitelje dubokog mora oni su organizovali i prenos uživo, međutim, kada su uočili neobična stvorenja povedena je rasprava u kojoj su posmatrači tvrdili da je to meki koral ili sunđer. Kako naučnici nisu imali konačan odgovor predložili su niz potencijalnih nadimaka – poput plavi ljigavac” i dodali da se složu kako ne mogu sa sigurnošću da kažu o čemu je reč.

Pored ovog otkrića oni su kamerom snimili neobičnu ribu po imenu zelenooka, ali i ribu sekiru, zrakoperke, steklene sunđere, bambusov koral, fosilizovan koralni greben, čak i retke vrste morskih ježeva, kako stoji u izveštaju. Međutim, oni dodaju da će pokušati da identifikuju misteriozno plavo stvorenje i da će proslediti snimke stručnjacima za korale i sunđere da bi dali svoj konačan sud.

Ovo neće biti nimalo lak zadatak jer na svetu postoji oko 2.000 vrsta mekih korala, a prema Svetskom registru morskih vrsta oko 8.500 vrsta sunđera. Ukoliko istraživači ne otkriju kojoj vrsti pripada, ovo neće automatski značiti i da je u pitanju novo otkriće, već će pre toga morati da se prkupi njen uzorak i pošalje na detaljnu analizu. Naučnici zaključuju da ovo predstavlja savršen primer onoga što ovu i slične ekspedicije čine tako važnim ali i zabavnim – kako za gledaoce, tako i za naučnike.

(Nacionalna geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar