ПАНДОРИНА КУТИЈА

НИ ВОТКА НЕ УБИЈА ВИРУС

Илустрација (Fotolia)

Док у Србији неки људи верују да ракија убија коронавирус, у Русији мисле да то чини – вотка. Ипак, научници са Универзитета Мериленд (САД), доказују да, чак, мале дозе алкохола слабе имуни систем и чине човека подложнијим вирусима и бактеријама. 

Истраживачи су предложили петнаесторици младих добровољаца (просечна старост 27 година) да попију заредом пет чашица вотке од 50 милилитара. Затим су им три пута узимали крв – након 20 минута, два сата и пет сати. Анализа првих узорака показала је да је унос алкохола изазвао јак имуни одговор организма. Међутим, након неколико сати ниво леукоцита, који играју главну улогу у природној одбрани организма од унутрашњих и спољашњих патогена, значајно се смањио. Касније анализе откриле су високу концентрацију протеина цитокоина, што може указивати на слабљење имуног система.

Ако није вотка, можда је здрав живот 

Према подацима кинеских научника, деца много лакше подносе инфенцију новим коронавирусом. Она немају високу температуру, мишићну слабост, ни главобољу. Међутим, што је особа старија, симптоми и компликације су озбиљнији, чак и смртоносни. Једно од објашњења је да је с годинама имуни систем ослабљенији, када се број и разноврсност Т-лимфоцита смањује, а преостале ћелије реагују на инфекцију брже него раније. Како без вотке ојачати природну одбрану организма?

Сан јача имуни систем 

У једној од лабораторија на Универзитету Калифорнија у Сан Дијегу 2015. године научници су инфицирали риновирусом 164 здравих добровољаца старости од 18 до 55 година, а затим су пратили код кога се развија инфекција. Већина заражених је били међу онима коју су последње недеље спавали мање од пет сати за 24 часа. Они учесници експеримента који су спавали по седам до девет сати, остали су здрави, упркос инфекцији. По мишљењу аутора експеримента, ово је доказ за везу између имунитета и квалитетног сна. Четири године касније, немачки истраживачи су описали механизам отпорности на вирусе и бактерије у зависности од одмора ноћу.

Илустрација (Pixabay)

Испоставило се да је ствар у Т-лимфоцитима – кључним играчима имуног система, који препознају инфициране ћелије, вежу се за њих и затим их уништавају. Уз то, у људском организму се налази неколико врста супстанци који могу утицати на активност заштитника. Под њиховим утицајем Т-ћелије производе мање посебних протеина, који им омогућавају да се споје са зараженим ћелијама, и раде лошије. Међутим, у сну се концентрација успорених хормона значајно смањује и Т-лимфоцити успешније делују. Изучавање биолошких узорака који су узети од здравих људи и добровољаца који пате од несанице, потврдило је претпоставку специјалиста. Сада покушавају да схвате да ли је могуће вештачки смањити концентрацију хормона који сузбијају Т-ћелије.

Нису сви слаткиши штетни 

Према подацима америчких истраживача, дневно само 48 грама тамне чоколаде која садржи најмање 70 одсто какаоа може значајно ојачати имуни систем. Неколико дана су овим производом хранили пет добровољаца и истовремено им мерили ниво експресије гена у имунолошким ћелијама.

Показало се да чим је особа појела комадић чоколаде, активирао се велики број сигналних путева између ћелија имунолошког система. То је заузврат доводило до активације Т-лимфоцита и до побољшања рада ћелијског имунитета. Што је дуже учесник експеримента јео чоколаду, то је ефективније деловало на одбрамбени систем организма. Научници претпостављају да какао зрна помажу при блокирању ензима којиутиче на функцију протеина у имунолошким ћелијама. Уз то се активирају и други сигнални путеви у којима учествују Т-лимфоцити.

Илустрација (Pixabay)

Здраво расположење 

Израелски научници открили су да активирање центра за задовољство у мозгу (на пример када особа доживљава позитивне емоције или правилно решава задатак) појачава имуни одговор организма. Истраживачи су вештачки стимулисали ово подручје у мозгу лабораторијских мишева и забележили малу, али статистички значајну активацију имунолошких ћелија у крви и јетри животиња. Истиче се и да није откривена јасна противупална усмереност ових реакција.

Дан након стимулације, биолози су инфицирали глодаре ешерихијом коли и приметили да је ниво на којем макрофаги и дендритске ћелије хватају бактерије два и по пута виши него код незаражених животиња у контролној групи. Поред тога, код заражених мишева имунолошки одговор у слезини и јетри је био јачи. Природна одбрана организма против бактерија и вируса почела је да слаби само недељу дана након деловања на мозак. Аутори рада сматрају да ово објашњава ефикасност плацеба у лечењу инфекција. Дејство лековитих шупљина повeзано је са позитивним очекивањима од њиховог уноса. А систем награђивања мозга, којем припада центар задовољства, такође учествује у формирању очекивања.

(Извор Спутњик)

ДЕЧЈИ САПУН ПРЕ СВИХ

Најбољи сапуни против вирусних инфекција су дечији и сапун за прање рубља, изјавила је др Људмила Лапа за телевизију „Москва 24.

 

Илустрација (Depositphotos Alexraths)

 Према њеним речима, управо се у овим врстама сапуна налазе компоненте које ефикасно спирају вирусе и бактерије. Она је подсетила да је важно да се руке перу најмање 20 секунди. Након прања, посаветовала је да се нанесе заштитна крема са витамином „Ф” (омега 3). „Испоставило се да се вирус скупља на самом слоју креме, па га је лако испрати”, објаснила је она. Дечји сапун погодан је и за особе са осетљивом кожом, рекао је микробиолог Евгеније Плисов.

„Сапун је дезинфекционо средство, посебно у борби против коронавируса који, осим протеинског капсида, има и липидну мембрану, објаснио је научник.

 Са своје стране, имунолог Владислав Жемчугов објаснио је да се липопротеински омотач вируса корона уништава сапуном чак и без бактерицидних додатака. Због тога нема велике разлике између обичног и антибактеријског сапуна, закључио је специјалиста.

О аутору

Станко Стојиљковић

1 коментар

Оставите коментар