МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НАЊУШИ ЧОВЕКОВ СТРЕС

Wikimedia

Wikimedia

Пси могу нањушити разне болести у чему су се показали корисни, а новим истраживањем научници су открили да највернији човеков пријатељ може детектовати стрес из даха и зноја свог власника. Четири пса, кућна љубимца, учествовала су у истраживању и била су тренирана да одаберу једну од три посуде с мирисима. У више од 650 од 700 покушаја пси су успешно идентификовали узорак зноја или даха особе која је била под стресом.

Научници са Универзитета Квинс из Белфаста надају се да ће њихова студија, објављена у часопису Plos One, помоћи у обуци терапијских паса. Ови четвороношци истражују и доживљавају свет око себе путем мириса. Њихове изузетно високе способности већ се користе на разним пољима: у откривању дроге, експлозива, многих болести међу којима су рак, дијабетес, чак и ковид. У студију је укључено 36 људи који су известили под коликим су стресом пре решавања сложеног математичког задатака, односно послије решавања.

Свака посуда коју је требало пси да омириши садржала је узорак зноја или даха испитаника узетог пре и после задатка, при чему се испитаницима мерило и повишење крвног притиска и откуцаја срца. Много је доказа да пси могу по мирису препознати одређена медицинска стања људи или болести – но до сада нисмо имали доказа да пси могу намирисати промене психолошког стања човека, закључила је водитељка истраживања Клара Вилсон.

(Зимо)

О аутору

Stanko

Оставите коментар