МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НОВА ВРСТА ГУШТЕРА

Conrad Hoskin

Conrad Hoskin

На ненесељеном острву аустралијске савезне државе Квинследн откривена је нова врста гекоа која због облика главе и бодљикавог репа изгледа као мали змај”. Пронађен је на острву Скоуфел, смештеном око 50 километара од града Мекеја. Еколог и биолог Конрад Хоскин са Универзитета Џејмс Кук наишао је на животињицу током четвородневног истраживања. Налазио се у каменитом станишту прекривеном стаблима смокве и папрати. Ово је невероватно узбудљиво, сваки биолог сања да пронађе нову врсту”, рекао је Хоскин, а преноси The Guardian.

Животињу је назвао Phyllurus fimbriatus,, листорепи геко са острва Скоуфел. Научно име односи се на руб бодљи на репу, а сам гмизавац је месождер дугачак је око 15 центиметара. Дању се вероватно скрива испод стења, а ноћу излази у лов на инсекте, паукове и мање мацаклине. Листорепи гекои наликују неком шареном камену, а на репу имају мале беле пруге, а овај белу пругу у облику слова V. Реп му је подоста заобљен. Има и главу у облику кљуна. Изгледа као мали змај или тако нешто”, додао је Хоскин.

Дотични научник је у току истраживања уочио око 30 примерака ове врсте: Налазе се само у највлажнијим, прашумским и најстеновитијим подручјима. Гуштер не може поднети вруће услове на осталим деловима острва, потребно му је добро склониште од врућине и суше. Истраживање названо A new species of Phyllurus leaf-tailed gecko (Lacertilia: Carphodactylidae) from Scawfell Island, mid-east Queensland, Australia објављено је у часопису Zootaxa. 

(Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар