MEĐU IZMEĐU

NOVA VRSTA GUŠTERA

266 pregleda
Conrad Hoskin

Na neneseljenom ostrvu australijske savezne države Kvinsledn otkrivena je nova vrsta gekoa koja zbog oblika glave i bodljikavog repa izgleda kao mali zmaj”. Pronađen je na ostrvu Skoufel, smeštenom oko 50 kilometara od gradaMekeja.Ekolog i biolog KonradHoskinsa Univerziteta Džejms Kuk naišao je na životinjicu tokom četvorodnevnog istraživanja. Nalazio se u kamenitom staništu prekrivenom stablima smokve i paprati. Ovo je neverovatno uzbudljivo, svaki biolog sanja da pronađe novu vrstu”, rekao je Hoskin, a prenosi The Guardian.

Životinju je nazvao Phyllurus fimbriatus,, listorepi geko sa ostrva Skoufel. Naučno ime odnosi se na rub bodlji na repu, a sam gmizavac je mesožder dugačak je oko 15 centimetara. Danju se verovatno skriva ispod stenja, a noću izlazi u lov na insekte, paukove i manje macakline. Listorepi gekoi nalikuju nekom šarenom kamenu, a na repu imaju male bele pruge, a ovaj belu prugu u obliku slova V. Rep mu je podosta zaobljen. Ima i glavu u obliku kljuna. Izgleda kao mali zmaj ili tako nešto”, dodao je Hoskin.

Dotični naučnik je u toku istraživanja uočio oko 30 primeraka ove vrste:Nalaze se samo u najvlažnijim, prašumskim i najstenovitijim područjima. Gušter ne može podneti vruće uslove na ostalim delovima ostrva, potrebno mu je dobro sklonište od vrućine i suše.Istraživanje nazvano A new species of Phyllurus leaf-tailed gecko (Lacertilia: Carphodactylidae) from Scawfell Island, mid-east Queensland, Australia objavljeno je u časopisu Zootaxa. 

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar