КОСМИЧКО ТКАЊЕ

НОВИ ЗАГОНЕТНИ СИГНАЛ

Shutterstock

Shutterstock

Научници су открили још један понављајући извор брзих пробоја радиоталаса (FRB) који је додатно продубио мистерију у вези са тим шта би тачно могло произвести ове појаве.

Први избој радио-таласа (FRB 190520B) откривен 2019, а сада је установљено да често испушта рафале снажних радиовалова који трају једну милисекунду. Брзе провале радиоталаса једна су од најфасцинантнијих мистерија у козмосу. Изузетно су снажни, неки ослобађају више енергије од 500 милиона наших Сунаца, а трају краће од трептаја ока. Једна од најважнијих карактеристика ових сигнала јесте та да су они краткотрајни и непредвидиви. Обично се појаве изненада на неком делу неба и трају тек неколико милисекунди. Већина долази из других галаксија, само је један извор откривен у Млечном путу.

Научници сматрају да могу постојати најмање два различита механизма настанка FRB-а: провале емитују различити објекти или их емитује иста врста објекта у различитим фазама своје еволуције.

Понављајући FRB-ови, a то је када се не ради само о једном интервалу већ о више њих узастопце, врло су ретки и посебно привлаче пажњу астронома. Поједини се, наиме, јављају периодично, у правилним размацима, сваких неколико дана или месеци. До сада су уочена три понављајућа извора брзе провале радиовалова. Сигнал с FRB-а 190520B стигао је на Земљу у мају 2019, забележио га је радиотелескоп FAST у Kини, а накнадна посматрања су показала да се он понавља и да долази с руба јако старе патуљасте галаксије, удаљене од нас готово четири милијарде светлосних година.

Изгледа да се између радио-избоја емитује слабије радиоемисије, што указује на то да брзи радијски рафали долазе из компактног и постојаног радиоизвора, чија је природа непозната. Слична ситуација је и с понављајућим FRB-ом 121102. Ради се о првом FRB-у за који је поткрепљено откуда долази – из врло старе патуљасте галаксије удаљене три милијарде светлосних година, пише Science Alert.

„Сада имамо два таква FRB-а, што отвара многа питања”, рекао је астроном Кејси Лоу из Калтека (Калифорнијски интитут за технологију). Примерице, можда су све брзе провале радиовалова понављајуће, али им емисије имају веома ниске енергије и не можемо их забележити. Научници сматрају да могу постојати најмање два различита механизма настанка FRB-а: провале емитују различити објекти или их емитује иста врста објекта у различитим фазама своје еволуције.

„То значи да у близини FRB-а има много материјала и да се око понављајућег извора налази окружење плазме; што је у складу с карактеристикама недавно настале супернове. Штогод да је извор, настао је тек недавно.

Магнетари су врста неутронске звезде која је настала након што се урушила масивна звезда и постала супернова, а осликује је изузетно снажно магнетско поље. Могуће је да нормалне неутронске звезде и магнетари емитују FRB-ове на различите начине.

Даља анализа података показала је да можда једна карактеристика FRB-а није толико корисна при мерењу удаљености као што се до сада сматрало. Ради се о мери дисперзије, односно на који се начин светлост распршује кроз гас који се налази између нас и извора. Таласи виших фреквенција путују делотворније од валова нижих и то се може користити за мерење удаљености.

За FRB 190520B мера дисперзије указује да је извор удаљен 8 до 9,5 милијарди светлосних година. Но, друга мерења удаљености показала су да нам се галаксија налази много ближе.То значи да у близини FRB-а има много материјала и да се око понављајућег извора налази окружење плазме; што је у складу с карактеристикама недавно настале супернове. Штогод да је извор, настао је тек недавно”, рекао је астрофизичар Kшитиј Агарвал са Универзитета Западна Вирџинија.

Астроном Ди Ли из Националног астрономског опсерваторија Kинеске академије знаности сматра да FRB 121102 и FRB 190520B, вероватно, представљају почетну фазу еволуције популације FRB-а. Истраживање назива А репеатинг фаст радио бурст ассоциатед wитх а персистент радио соурце објављено је у часопису Nature.

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар