MEĐU IZMEĐU

„NOVICA TADIĆ” MLADIMA

215 pregleda
Dobitnici (Siniša Stefanović)

Svečana dodela prestižne književne nagrade „Novica Tadić za mlade pesnike održana je danas u Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka. Ovu književnu nagradu, koja nosi ime velikana srpske poezije Novice Tadića, osnovana je s namerom da afirmiše nove glasove u srpskoj poeziji, počemu je jedinstvena u našoj kulturi. Svečanu dodelu otvorio je v.d. direktora Marko Krstić ukazavši da „je ova književna nagrada jaka ulaznica na srpsku pesničku scenu, i istovremeno jasna poruka podrške koju šaljemo mladim stvaraocima.

Nagradu za 2021. godinu mladim pesnicima – Velimiru Kneževiću, autoru zbirke „Slušni aparat, Tijani Sladoje, autorki zbirke „Oderotine i Jeleni Kalajdžiji, autorki zbirke „Prljavi snješko na usijanoj haubi, uručio je pomoćnik ministra za savremeno stvaralaštvo Radovan Jokić., koji je ovom prilikom istakao da je „dobiti književnu nagradu ,Novica Tadić’ velika čast, ali istovremeno i opterećenje za autore svojom veličinom. Ministarstvo kulture i informisanja prepoznalo je taj pozitivan teret, ali i veliki trud organizatora.

Glumica Vjera Mujović čitala je stihove nagrađenih, a o dobitnicima  su govorili članovi žirija Mirko Demić, Žarko Milenković i Vesna Trijić.  Uz prisustvo poznatih ličnosti iz književnog života, dodelu je tradicionalno podržala i gospođa Zorica Tadić, supruga preminulog pesnika. Nagrada „Novica Tadićdodeljuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

(Izvor ZPKN)

O autoru

administrator

Ostavite komentar