МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ОМИКРОН ЈЕ ЗАРАЗНИЈИ

Afp

Afp

Јапански истраживачи утврдили невероватне податке!

Да је омикрон заразнији од претходних варијанти, већ је добро познато. Јапански научници су објаснили зашто је то тако. Ова варијанта коронавируса успева да дуже преживи на људској кожи и на пластичним површинама у поређењу с ранијим верзијама, открили су јапански истраживачи у лабораторијским тестовима. Управо та изузетно висока стабилност у околини”, односно висока заразност и изразита издржљивост, омогућили су омикрону да замени делту као доминантну варијанту и да се шири толиком брзином.

На пластичним површинама просечно време преживљавања изворног соја коронавируса износило је 56 сати, варијанте алфа 191,3 сата, варијанте бета 156,6 сати, гаме 59,3 сата и делте 114,0 сати. Јапански истраживачи су установили да се на пластичним површинама омикрон задржава око 193,5 сати, а резултате, који још треба да прођу стручну рецензију колега, објавили су на интернетској страници bioRxiv. На узорцима коже трупа просечно време преживљавања коронавируса износило је 8,6 сати када се радило о изворноме соју, 19,6 сати за алфа сој, 19,1 сат за бету, 11,0 сати за гама варијанту, 16,8 сати за делту и, опет највише – 21,1 сат за омикрон.

Све варијанте коронавируса су у потпуности инактивиране с људске коже након 15 секунди излагања средствима за дезинфекцију руку на бази алкохола. Стога се, закључују јапански научници, и даље препоручује да се у склопу актуелне контроле инфекције настави с применом тренутне праксе хигијене руку дезинфицијенсима на бази алкохола, али и сапуном, у складу с препоруком Светске здравствене организације.

(Извор Зимо)

О аутору

Stanko

Оставите коментар