МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ОПУШТАЊЕ С ПУЦКЕТАЊЕМ

Shutterstock

Фолије ослобађају од стреса и смањују напетост у мишићима.

Да ли сте икад добили пакет у пуцкетавој фолији и почели да стискате прстима мехуриће испуњене ваздухом? Нисте једини. Многи то обожавају да раде и за то постоји добар разлог. Неки људи се врпоље у столици, други цртају по папиру, а трећи њишу ногом док седе у столици – све су то начини испољавања стреса. Наука каже да исто важи и за оне који воле пуцкетаве фолије. Иако неки мисле да ове радње ометају, ипак показало се да повећавају распон пажње и помажу у процесирању података.

Једна студија открила је да се људи осећају боље након стискања мехурића ваздуха на фолијама за паковање, такозваним пуцкетавим фолијама, и да су након тога мирнији, боље обраћају пажњу и боље памте оно што науче. Стручњаци такође кажу да је ова радња можда повезана са људском еволуцијом. Људи су од давнина морали да раде нешто прстима, морали су да буду спремни за бег у било ком тренутку да би преживели, тако да им је концентрација и појачана пажња била неопходна.

Данас људи много времена проводе седећи, посебно на послу и у школи. Резултат тога је напетост у мишићима због недостатка покрета. Стискање мехурића ваздуха помаже у опуштању, али и код напетости у мишићима. Смањује стрес и тескобу, а понекад и проузрокује раст допамина, који има улогу у ужитку, мотивацији и учењу. Фолије а мехурићима користе се првобитно за обезбеђивање предмета при слању пакета, као и за чување биљака како би се заштитиле од хладноће, али су нашле своју примену и у другим ситуацијама, пре свега стресним.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар